Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Karácsonyi hiedelmek

2020. 12. 10. 11:07:00 Veress Máté - HillVital

A tűz és a víz is nagyon fontos szerepet játszik karácsonykor. Éjfélkor fürösztötte Mária a gyermekét, és ezért ennek az emlékére a kútból frissen merített vizet gyógyító erejűnek tartották, és ezt fogyasztották az ünnepi étkezésekhez.

 

A tűznek is szinte mágikus jelentősége volt. Sok vidéken ezen az éjszakán nem volt szabad kialudnia a tűznek.
 

A gazdaember egy fatuskót hozott be a szobába, amit felköszöntöttek, meglocsoltak szentelt vízzel, borral, megkentek mézzel, és az elégetése után rászórták a hamuját a gyerekekre és az állatokra, hogy az elhárítsa a bajt és a betegségeket. A gyertya lángja azt jelképezi, hogy karácsony éjszakáján új fényesség támadt.A hallal kapcsolatosan is sok hiedelem él. Aki halat eszik, annak szerencséje lesz, mivel ahogy a hal sebesen siklik a vízben előre, olyan gyorsan fog haladni a pályáján a jövőben. A megtisztított karácsonyi halnak az egyik pikkelyét bele szokták tenni a pénztárcába, hogy a jövő évben szerencsés és gazdag legyél. Falun régen a karácsonyi vacsora idejét 3 puskalövés jelezte, máshol pedig megvárták, amíg az első csillag feltűnt az égen. Ezek után az ünnep azzal folytatódott, hogy az alaposan kitakarított szobát szalmával hintették be, ami a betlehemi istállót jelképezi. Azt gondolták a lakók, hogy azon az éjszakán az angyalok és még a kis Jézus is ott fog aludni.

A karácsonyi menüben kell lennie mákos, lencsés vagy babos ételnek mert azok sok pénzt jelentenek annak aki evett belőlük. A mákos tésztából szoktak hagyni az asztalon éjjel, hogy a hazalátogató halottaknak legyen mit enni. Aki halat eszik az úgy fog előre haladni a karrierjében mint a hal a vízben. Aki a megtisztított hal pikkelyét beleteszi a pénztárcájába akkor arra gazdagság vár az elkövetkező évben.

Egy régi hiedelem szerint a nőknek December 24-én ki kell takarítaniuk az egész házban, mert ahol kosz marad oda beköltözik az ördög. 

 

Valamelyik vidéken az emberek csak éjfél után ültek az asztalhoz, mikor már véget ért a szigorú böjt. Ezután húslevest, galuskát, kolbászt, töltött káposztát, kocsonyát, kalácsot és gyümölcsöt tettek az asztalra.

Ismered ezeket a karácsonyi hiedelmeket?