Menü

Karácsonyi illatok az egész lakásba

Sági Zsolt - HillVital
2020. 11. 03. 18:50:00

Nagyszerű karácsonyi illatok a lakásban.
 

1.Fahéj
 

Neve és illata egybeolvad a karácsonnyal. Ennek oka, hogy a tipikus ünnepi ételeket, süteményeket nagyrészt ezzel ízesítjük. Már az ókor orvosai is felismerték jótékony hatását. Manapság a természetgyógyászatban emésztési zavarok kezelésére használják. Viszont asztmások vigyázzanak a túl erős fahéjillattal, mert irritálja a légutakat!

Tipp:

• A karácsonyi asztali díszeket még ízlésesebbé teheted, ha kiegészíted egy-két fahéjrúddal!

• A konyhai sürgés-forgás közepette is előhívhatod a fahéj jellegzetes illatát, csupán annyi a dolgod, hogy megszokott hozzávalóként ezzel ízesíted a karácsonyi süteményeket vagy a forralt bort.
 

2.Fenyő

Az ünnep nemcsak a karácsonyfa, de annak jellegzetes gyantaillata nélkül is elképzelhetetlen, amelyet a tűlevelek végében lévő fenyőolaj áraszt. E különleges anyagnak légzéskönnyítő hatása van, ezért légúti meghűlések esetén kiválóan alkalmas a légtér fertőtlenítésére.

Tipp:

• A nyugtató gyantaillat jótékonyan lengi körbe otthonod, amint beköltözik a karácsonyfa. Azonban nem kell addig várnod!

• Készíts asztali díszt fenyőágakból, vagy csak helyezz hangulatosan néhány ágat egy karácsonyi tányérra.
 

A fenyő csodás karácsonyi illatok biztosít.
 

3.Narancs

Még mindig tipikus téli gyümölcsnek számít, hiszen ilyenkor fogyasztunk belőle a legtöbbet. A narancs bódító illata nyugtató, stresszoldó és kedélyjavító hatású. Emellett frissíti és fertőtleníti a levegőt, ami járványos időszakban különösen hasznos.

Tipp:

• A narancs héja önmagában is tartalmaz illóolajat, ezért hámozás után ne dobd ki, hanem tedd a fűtőtestre! De száríthatod szobahőmérsékleten is, mondjuk, egy karácsonyi tányérra téve az asztal közepén.

• Biztosan hallottál már a jól ismert házi illatosítóról, a narancsba tűzdelt szegfűszegek kompozíciójáról. Most itt az ideje, hogy ki is próbáld! Alakíts ki mintát vagy karácsonyi formákat a szegfűszegekből! Hogy hangulatosabb legyen a dísz, kösd át egy vastag szalaggal, és erősíts a tetejére egy hosszú fahéjdarabot!
 

4.Szegfűszeg

Szintén az ünnep jellegzetes fűszere, amely régen olyan nagy ritkaság volt, hogy halállal büntették azt, aki megpróbálta kicsempészni a Maluku-szigetekről. 

Szerencsére ez manapság már nem így van, különleges illatát könnyedén otthonunkba lophatjuk. Ráadásul baktériumölő, érzéstelenítő és gyulladáscsökkentő hatása van, így fogfájás esetén néhány szegfűszeg elrágcsálása vagy a szegfűszegolajjal történő ecsetelés jótékony hatású.

Tipp:

• Készíts belőle karácsonyi díszt! Tűzködhetsz narancsba 20-30 darab szegfűszeget, így együtt fejtik ki csodás illatukat. De egyszerűen szórhatsz belőle gyertyák, fenyődíszek köré is, akár fahéjdarabokkal együtt.

• Csempéssz belőle a forralt borba, a mézeskalácsba vagy bármilyen más ételbe, ami megkívánja.

Karácsonyi illatok.

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!