Karácsonyi recept fogyókúrázóknak, melynek sem a kinézete, sem az íze nem veszít az értékéből.
Kezdjük a levessel!
A jól elkészített leves magában is kedvező élettani hatású: hozzájárul a megfelelő napi folyadékbevitelhez, tele van jól hasznosítható tápanyagokkal, nyomelemekkel, számos finom és egészséges zöldségféle főhet benne, tartalmazhat vízben és zsírban oldódó vitaminokat egyaránt, ráadásul viszonylag kis kalóriabevitel mellett telíti a gyomrot, elüti az első éhséget. Kár lenne lemondani az ünnepen róla, hiszen egy igazi, aranyló húslevessel csak jól kezdődhet a karácsonyi ebéd is. Levesnek alkalmas marha, disznó és baromfihús is (kóstolták már a birsalmás kacsalevest?) - egyesek pedig arra esküsznek, hogy a legfinomabbat úgy lehet készíteni, ha többféle húst teszünk bele. Az egészségünk szempontjából fontos azonban, hogy a leves a szép színét ne a tetején sárgálló zsírcseppektől kapja, hanem a benne főtt sárgarépától, csipetnyi sáfránytól, gyömbértől. A felesleges kalóriáktól legkönnyebben úgy szabadulhatunk meg, ha a levest lehűtve leszedjük a tetejére gyűlt zsiradék nagy részét. Nem mindegy az sem, milyen levesbetéttel tálaljuk: a hagyományos cérna- és csigatésztát sok apró, változatos zöldséggel, például zöldborsóval, kelbimbóval, vékony szálakra vágott sárgarépával, zellerrel, karalábéval, petrezselyemmel helyettesíthetjük.
Kímélő és egészséges második fogás lehet a levesben főtt hús paradicsom- vagy csipkeszósszal tálalva, esetleg tormával, a mellette főtt zöldségekkel körítve.
Az elmaradhatatlan rántott ponty
Frank Júlia legutóbb dr. Marton István Korkontroll című könyvében tette közzé jó néhány hazai jellegzetes étel, köztük a karácsonykor szinte kötelező rántott ponty egészségesebb módon való elkészítésének receptjét. Eszerint a halszeleteket megsózzuk, citromlével meglocsoljuk, majd 15-20 percig állni hagyjuk. A bundázáshoz teljes kiőrlésű lisztet használunk, a tojást halfűszer-keverékkel és kis tejjel keverjük ki. Az igazi kalóriakímélő ötlet a sütés módjában van: a bundázott halszeletek mindkét oldalát megmártjuk az olajban, jól lecsöpögtetjük, majd vastag aljú, szárazon felforrósított fémedénybe téve sütjük meg, az egyik oldalát fedő alatt, majd a másikat fedő nélkül sárgásbarnára. Ugyanezzel a módszerrel bármilyen más rántott hús is elkészíthető, és nemcsak a sütéshez használt olaj nagy része takarítható meg vele - bár a mai árak mellett ez sem közömbös -, hanem, ami még fontosabb, sok-sok feleslegesen bevitt kalória is. Ha ráadásul a hozzá tálalt, szokásos rizs vagy krumpli köretnek legalább a felét színes, mutatós párolt zöldségekkel helyettesítjük, igazán egészséges étket kapunk.
Lehet a töltött káposzta egészséges is?
Hogyne lehetne! Csak néhány apróbb változtatást kell hozzá végrehajtani az alaprecepten. Így például lehetőleg soványabb húst válasszunk hozzá, és a töltelékek mellé a szokásos füstölt kolbász-, húsos szalonnadarabok helyett tegyünk füstölt oldalast, vagy akár füstölt csontot - így az ízét ugyanúgy megadja, de elkerülhetjük a felesleges zsírbevitelt. A szokásos módon elkészített, paprikával, majoránnával, borsikafűvel, borssal és fokhagymával ízesített töltelékeket apró káposztával rétegezve, majd lefedve tesszük az edénybe. Frank Júlia a rétegek közé néhány negyedelt almát is ajánl tenni - ez egyáltalán nem idegen íz, hiszen nem egy helyen a házilag savanyított káposztába eleve tesznek almát is. Érdemes kipróbálni, mennyivel gazdagabb ízhatást lehet elérni, ha nem főzzük, hanem sütőben pároljuk-sütjük az így előkészített töltött káposztát. Az ehhez való, sütésre és tálalásra is alkalmas öblös, tűzálló cserépedény pedig remek karácsonyi ajándékötlet is lehet - karácsonyi vásárokon érdemes körülnézni a fazekasok kínálatában!
Ne csak együnk, igyunk is...
Az alábbi, ünnepi ízű alkoholmentes koktél receptjét Bártfai László receptkönyvéből idézem. A "Valamivel több, mint puncs" elnevezésű italt bátran ajánlhatjuk azoknak a karácsonyi vendégeinknek is, akik nem akarnak vagy nem tudnak szeszes italt fogyasztani, ugyanakkor tökéletesen megfelel egy napi adag innivalónak akár a fogyókúrázók "lénapjára" is. Hozzávalók: 8 dl ásványvíz és 4-4 dl narancs-, ananász-, áfonya-, fehérszőlőlé. A felsorolt alapanyagokat összekeverjük, jégkockákkal tálaljuk, mentalevéllel, citromkarikával díszíthetjük. Ebben az italban üdítő formában vehetünk magunkhoz sok-sok C-vitamint, sőt, antioxidáns hatású flavonoidokat is.