Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Karácsonyi töltött káposzta recept

2020. 12. 05. 14:22:00 Sági Zsolt - HillVital

Karácsonykor nagyon sok mindenkinél megtalálható az asztalon a töltött káposzta.
 

De te melyiket szoktad elkészíteni, az egészséges vagy a hagyományos verziót?
 

Nézzük először a hagyományos elkészítését.
 

Ezekre lesz szükséged:
 

- 1 kg savanyú káposzta
- 8 db közepes káposztalevél
- 0,5 kg darált sertéshús
- 20 dkg kolbász
- 20 dkg kolozsvári szalonna
- 1 db vöröshagyma
- 20 dkg főtt rizs
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 teáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
- 5 db babérlevél
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 evőkanál sertészsír
- 2 liter víz
- ízlés szerint só


Először is vágd csíkokra a szalonnát, süsd ki száraz serpenyőben. A zsírban pirítsd meg a kockára vágott hagymát, és aztán add hozzá a fokhagymát. Rakd egy nagyobb tálba a darált sertéshúst, amihez aztán add hozzá a főtt rizst, a dinsztelt hagymát, a sót, a borsot, az őrölt köményt és a fűszerpaprikát. Ezután keverd bele a megsütött szalonnadarabokat. Az egészet kézzel dolgozd össze, közben 1 dl vízzel lazíthatod a masszát. Most jöhet a savanyú káposzta. Először mosd át, aztán egy nagy edény aljára szórj belőle, aztán még néhány babérlevelet is tehetsz rá. Ezután még jöhet néhány szelet kolbász, majd utolsó rétegnek egy kevéske savanyú káposzta.

Ezek után a savanyú káposzta levelekbe kell töltened a tölteléket, majd fektesd sorban egymás mellé őket. Ha kész, akkor erre jöhet az újabb káposztás-babérleveles kolbászréteg. Fedd le egy utolsó réteg káposztával, és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje az összes káposztát. Főzd 2 órán át kis lángon. A végén csinálj egy rántást, ami így néz ki. 1 evőkanál zsírt olvassz fel egy kis lábasban, szórj rá egy evőkanál lisztet, és keverd össze habverővel. Ha levetted a tűzről, keverj hozzá 1 teáskanál fűszerpaprikát, és öntsd a töltött káposzta tetejére. Csak oszlasd el egy fakanál segítségével a káposztán, és ezután fogyaszthatod. Készen is vagy.

 

Nézzük, hogyan kell a töltött káposzta egészséges verzióját elkészíteni.
 

Ezekre van hozzá szükséged:


- 80 dkg savanyú káposzta
- 8 db káposztalevél
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 40 dkg darált pulykahús
- 2 kávéskanál pirospaprika
- 1 tojás

 

Hagyományos és egészséges töltött káposzta recept.