Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Tudnivalók a karambola gyümölcsről

2019. 02. 18. 15:45:39 Sági Zsolt - HillVital

A karambola gyümölcs csillaggyümölcs néven is ismerős lehet.

A csillaggyümölcs név onnan ered, hogy ha középen kettévágjuk, egy ötágú csillag alakú formát kapunk belőle. A karambola gyümölcs népszerűsége egyre inkább terjedőben van. Íze a szilva, ananász és citrom kombinációjára emlékeztet, azonban egyeseknek inkább a papaya, narancs és grapefruit kombinációját idézi.

A csillaggyümölcs teljes egészében fogyasztható. Puha héja van, amely éretlenül zöld színű, majd mikor megérik akkor aranysárgára vált át.

A karambola tápértéke:

Tápanyagok   Mennyiség
Kalória   40
Összetett zsír 0 g
Telített zsír 0 g
C-vitamin 45%
A-vitamin 15%
Kalcium  0%
Vas  2%
Koleszterin 0 mg
Nátrium  0 mg
Összetett szénhidrát 10 g
Diétás rostok 3 g
Cukrok 7 g
Fehérje  1 g

Mire is használható a csillaggyümölcs?

Székrekedés megelőzésére illetve megszüntetésére
Koleszterin csökkentésre
Másnaposság kezelésére
Fáradt szemek kezelésére
Szoptató anyák esetében, a tejmennyiség növelésére
Napszúrás, hányinger, gyomorrontás, meghűlés és influenza kezelésére
Segít a fogyásban

 

A csillaggyümölcs felhasználása

A csillagyümölcsöt Európában főleg szeletekre vágva gyümölcssalátákból vagy hidegtálak díszítőjeként ismerhetjük. Ázsiában azonban már más a helyzet. Gyengén megsózva kiváló szomjoltó, azonban megcukrozva nyersen vagy főve, kandírozva vagy zseléként is fogyasztják. A leve savanykás jelleget kölcsönös a koktéloknak.

Készíthetünk belőle egyszerű kompótot

Hozzávalók (6 főre):

225g eritrit
240ml frissen facsart narancslé
240ml víz
3db csillaggyümölcs
4 mangó
1 evőkanál
4 db mangó

 

Rakjunk fel a tűzre egy kisebb lábost (ne alumínium legyen), tegyük bele az eritritet, a narancslevet, a vizet, és kavargassuk rövid ideig. A csillaggyümölcsöt hámozzuk meg, szeleteljük fel, majd a szárait kisebb lángon forraljuk össze a többi hozzávalóval, amíg egy sűrűbb szirupot nem kapunk. Ezután a gyümölcs szárait vegyük ki a szirupból, majd a felszeletelt csillaggyümölcsöt is tegyük a lábosba, és pároljuk addig, míg megpuhul. Helyezzük bele a felvágott mangót, és 4 percig forraljuk össze a többi gyümölccsel. Miután összeforrtak, egy kanállal szedjük ki a gyümölcsöket a lábosból, és az így kapott szirupot egy szitán keresztül töltsük át egy hőálló edénybe. Hűtsük szobahőmérsékletűre, majd végül helyezzük a hűtőszekrénybe.

A karambola felhasználása