Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Karnaubaviasz - "a viaszok királynője"

A karnaubaviasz, amelyet gyakran "a viaszok királynőjeként" emlegetnek, egy természetes viasz, amely a karnauba pálma (Copernicia prunifera) leveleiből származik, és amely Északkelet-Brazíliában őshonos. Ezt a viaszt rendkívüli keménysége, magas olvadáspontja és fényes felülete miatt nagyra értékelik, ezért sok iparágban előnyben részesítik.

 

Karnaubaviasz


Összetétel és tulajdonságok

A karnaubaviasz főként alifászterekből (40%), 4-hidroxi-cinnaminsav diésztereiből (21%), ω-hidroxi-karbonsavakból (13%) és zsíralkoholokból (12%) áll. Az olvadáspontja 82–86°C között mozog, ami a legmagasabbak közé tartozik a természetes viaszok között, és hozzájárul a viasz tartósságához és hőállóságához. A viasz gyakorlatilag oldhatatlan vízben vagy etil-alkoholban, de felmelegítve oldható etil-acetátban vagy xilolban.

 

Alkalmazások
A karnaubaviaszt különböző termékekben használják egyedi tulajdonságai miatt:

 

• Élelmiszeripar: Élelmiszeripari fényezőként a karnaubaviasz gyümölcsök, édességek és gyógyszerek bevonására szolgál, vonzó fényt adva nekik és meghosszabbítva a szavatosságot.

 

• Kozmetikumok: A kozmetikumokban sűrítő- és lágyítóanyagként szolgál olyan termékekben, mint a rúzsok, szempillaspirálok és dezodorok, hozzájárulva a textúrához és a stabilitáshoz.

• Gyógyszerek: A karnaubaviaszt tabletták bevonására használják, megkönnyítve azok lenyelését, miközben védőréteget biztosít.

 

• Bőrápolás: Más viaszokkal kombinálva a bőrápoló és vízálló bőrtermékek kezelésére használják, magas fényű felületet és megnövelt tartósságot biztosítva.


 

A karnaubaviasz egy sokoldalú és értékes természetes termék, amely széleskörű alkalmazásokkal rendelkezik számos iparágban. Egyedi tulajdonságai elengedhetetlenné teszik a tartósságot, fényt és védelmet igénylő termékekben. 
 

 

Klinikai teszt megnézése (eredeti nyelven)