Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Akkor most káros, vagy nem káros a só?

2021. 04. 27. 13:03:00 Veress Máté - HillVital

Egyre nagyobb a zűrzavar ezen a téren. Egyik nap még azt halljuk, hogy "csak óvatosan a sóval". A másik nap már "a só nélkülözhetetlen a szervezet számára". Akkor most mi az igazság? Beszéljenek a tények!


Az ember 70%-a víz. Ugye ezt tudjuk. Ez a 70% víz szó szerint sós.

 

Ezt bizonyítja a sós izzadtság, de még a vérnek is enyhén sós íze van.

 


Az orvostudomány jelenlegi állása szerint egy 70 Kg-os ember teste 250g (!) sót tartalmaz, ami  só-bevitel, és a vese működése nélkül 4 óra hosszáig lenne elég. 

1 óra eltelte után már kómában van az ember, 2 óra után már gyakorlatilag halott. 
Legalább is lenne, ha a vese csak félmunkát végezne...

Ugyanis nem csak az a vese feladata, hogy kiválassza a salakanyagot a vérből. Vitézi feladatai közé tartozik az is, hogy a megtisztított vérből hátra maradt salakanyagból sót nyerjen vissza!


Mivel a vese működése nem túl kifinomultezért akaratlanul is sót veszít, amit mi étkezéssel pótolunk. 


Normál körülmények között - emberi testtől függően - megállapították, hogy 3 - 5 g napi só-bevitel pótolja a vese működés közben fellépő veszteséget. Igen, csak nyáron meleg van, sokat izzadunk (ugye az izzadságnak is sós íze van), így még több a só-veszteség. Így ahogyan 2x annyi vizet kell inni naponta, így 2x annyi sót is ildomos bevinni. 

Ezt lehet étkezéssel, lehet vízben feloldva, kinek hogy könnyebb.

 


A kérdés tehát:
 ha a só-fogyasztás olyan káros lenne, akkor miért dolgozna olyan serényen a vese azon, hogy sót nyerjen vissza a szervezetbe, ami negyed kiló?!

 

A só régen fizető eszköz volt, a sóért régen háborúk dúltak, bármelyik vadőrkönyvet felütjük, megtalálhatjuk, hogy az egészséges szaporulathoz elengedhetetlen a folyamatos sóbevitel, ezért nyalósót tesznek ki a vadonélő állatoknak...

Akkor a só ennyire káros lenne? Nem logikus...

Az embernek a sóhiánytól hamarabb lesz súlyosabb problémája, mint a só-fogyasztástól. Ezt nem mi mondjuk, hanem a szakirodalom. Olyan szakértők, akiknek nem az a célja, hogy gyógyszerfüggőségre ítéljék az emberi társadalmat.
 

Honnan tudod, hogy sóhiányos vagy?
 

Ha sóhiányod van, akkor szédülsz, nehezen koncentrálsz, fáj a fejed, egyszerűbben összefoglalva mintha "másnapos" lennél.

Jó tanács: a finomított, asztali, tengeri, jódozott sók szóba se jöhetnek! Csak jó minőségű sót használjunk: Himalája, Erdélyi só
 

Káros vagy sem a só fogyasztás?