Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A vállkattogás lehetséges okai

2023. 06. 13. 14:44:00 hillvital.hu

A vállkattogás lehetséges okai! Nagyon megoszlanak arról a vélemények, hogy a váll kattogása kóros vagy egészséges, de mindenkit érdekel, hogyan kell enyhíteni illetve megelőzni a ropogást.
 

Az ízületek a csontvégeknek a találkozásánál helyezkednek el és ezeket porcréteg borítja.

Az ízületi tokban ahol a porcok találkoznak egy nagyon vékony rés található amiben ízületi folyadék található. Ez a folyadék hozzájárul, hogy a csontok teljesen fájdalommentesen tudjanak mozogni. Többféle ízület is létezik ám a térd és a váll szokott a legjobban kattogni.

 


 


"Miért kattog a vállam?" avagy a váll kattogás vállfájdalom okai

Az idő előrehaladtával egyre jobban elkezd kopni a vállízület és a benne lévő folyadék elfogy. "Ropog a vállam!", sokan szokták ezt is érezni. A megerőltető fizikai munka a sport valamint a mozgás hiánya vagy különböző betegségek is okozhatják a kattogó váll jelenséget valamint a vállropogást is. Érdemes lehet porcerősítő vitamint is szedni ebben az esetben.

Kezdeti stádiumban még csupán csak egyenetlenné válik a felszíne aztán alakul ki a kattogó-recsegő hang.

 

Önmagában a kattogás még nem probléma, akkor érdemes orvoshoz fordulni amikor a helyzet már tovább romlik és nagy fájdalommal és gyulladással jár. Ez jelenti azt, hogy az ízületi folyadék mennyiségi szintje drasztikusan lecsökkent. Ilyenkor tenni kell valamint mivel csak rosszabb lesz a helyzet. Olyan is előfordulhat, hogy valakinek már a születésétől kezdve kialakulhat ez a probléma. Koraszületés vagy a túl gyors növekedés miatt is kialakulhat. A túl gyors növekedés esetén nincs elég idő a csontok, a porcszövetek, az inak és a szalagok kifejlődésére.

Nagyon sokan csak akkor szoktak észbe kapni amikor már nagyon fáj a válluk vagy a térdük.

 


Amennyiben nem örökletes a betegség, akkor meg lehet előzni a kattogás kialakulását.

Az első megelőzési módszer a rendszeres mozgás. Ajánlott hetente legalább 3 alkalommal sportolni. Elég a kocogás, az úszás és a kerékpározás is. A súlyfelesleg is nagy veszélyt jelenthet. A túlsúlyt nem viseli jól a térd mivel az tartja a testet. Ha túlsúllyal küzdesz, akkor érdemes fogyókúrába kezdeni mivel később így nem lesznek problémáid.

Rengeteg olyan ételt és italt kell fogyasztani amiben vitaminok találhatóak és ásványi anyagok. A vízfogyasztás is nagyon fontos. Fogyassz legalább 2-2,5 liter vizet, mert az nagyon jó az ízületek számára.

 

Mi a teendő ha a vállkattogás fájdalommal jár?

 

Pihenés és terhelés csökkentése: Ha a váll kattogása fájdalmat okoz, fontos, hogy adunk egy kis időt az ízületnek a pihenésre. Kerülni kell a terhelő mozgásokat és tevékenységeket, amelyek fokozhatják a fájdalmat és a kattogást.

 

Jegelés: A fájdalmas és duzzadt terület jegelése segíthet csökkenteni a gyulladást és a fájdalmat. A jegelést 15-20 perces időszakokban célszerű alkalmazni, és közvetlenül a fájdalmas területre helyezni.

 

Fájdalomcsillapítók: A különböző fájdalomcsillapítók, illetve krémek, gyulladáscsökkentő kenőcsök alkalmazása segíthet a fájdalom csillapításában. 

 

Orvosi vizsgálat: Ha a váll kattogása fájdalommal jár, érdemes orvoshoz fordulni. Az orvos képes lesz megvizsgálni az ízületet, meghatározni a fájdalom okát, és szükség esetén további vizsgálatokat vagy képalkotó eljárásokat (pl. röntgen, MRI) is elrendelhet.

 

Fizioterápia: A fizioterapeuta segíthet olyan gyakorlatokat és nyújtómozgásokat kialakítani, amelyek erősítik a váll körüli izmokat és javítják az ízület stabilitását. Ez hozzájárulhat a kattogás és fájdalom enyhítéséhez.

Kattog a vállam és fáj.