Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ezért fogyassz kék áfonyát! - Mutatjuk jótékony hatásait!

2024. 06. 05. 12:27:00 Hillvital.hu

Az áfonya a hangafélék családjába tartozó nemzetség. A nemzetség kb. 450 fajból áll.

 

Az egyes típusokra jellemző színek a mélykék a vörösesbarna és a bíbor fekete.

A bogyók felületét szürkésfehér viaszos külső réteg borítja. Belül a gyümölcshúsban apró magvak találhatóak. Termesztése Magyarországon is jellemző. Szezonja júliustól, szeptemberig tart.


A kékáfonya élettani hatásai

 

A kékáfonya azon ételek közé tartozik, melyek különleges egészségre gyakorolt hatásuk miatt, a bennük található értékes tápanyagoknak, esszenciális zsírsavaknak és antioxidánsoknak köszönhetően, szupertáplálékoknak nevezünk.
 

A kékáfonyát az teszi igazán különlegessé, hogy fitonutriensek és antioxidánsok egyedülálló tárházát tartalmazza. A gyümölcsében lévő fitonutriensek közül a legértékesebbek az antocianidinek. Ezek az antocianidinek képesek semlegesíteni a szervezetben keletkező, káros szabad gyököket.
 

Szintén igen meglepő, hogy az áfonya rendszeres fogyasztása nem csak egy adott helyen hat, hanem a szervezet egészére. Ennek köszönhetően nem csak a kardiovaszkuláris rendszerre van hatással, hanem az egész szervezetre.
 

Többszöri vizsgálatok során kiderült, hogy az áfonya rendszeres fogyasztása kimutathatóan javít a vérzsírok egyensúlyán. Ez azt jelenti, hogy csökkenti a teljes koleszterin szintet, növeli a HDL koleszterint, valamint csökkenti a trigliceridek szintjét.
 

 

Sokaknál felmerülhet az a kérdés, hogy fekete vagy kék áfonya?

Erre a válasz egyszerű, ugyanis csak annyi a két fajta között a különbség, hogy a kék áfonya sokkal nagyobb ezért több antioxidánst is tartalmaz.
 


A kék áfonya jótékony hatásai között az is megemlíthető, hogy egy nagyszerű vitaminforrás.

A kék áfonya hatásai közül kiemelhető, hogy antioxidánsokban gazdag ezért védi az agyat az oxidatív stressztől, javítja a memóriát, valamint csökkenti a depresszió tüneteit. A kék áfonya hatása az idősebbek számára is fontos lehet. Egy vizsgálatban, ahol idős embereket kiknek átlag évkora 76 év, 12 héten át teszteltek. Minden nap fogyasztottak áfonyát, melynek köszönhetően a teszt végére jelentős javulás volt kimutatható a kognitív funkciót illetve a memóriát vizsgáló teszteken.

 

A tanulmány szerzői szerint az eredmény arra ad okot következtetni, hogy az áfonya nem csak a memória fejlesztésére hasznos, hanem képes lehet lassítani az öregedéssel együtt járó kognitív problémák kialakulását is.
 

Érdemes az egészséges élénk színű áfonyaszemeket választani, melyek egységes színárnyalatúak, valamint még rendelkezik fehér viaszos védőréteggel.
 

Az érett áfonyaszemek le is fagyaszthatóak, azonban számolni kell azzal, hogy így felengedéskor a gyümölcs íze és állaga is változni fog. Ilyenkor érdemes sütéshez, vagy turmix készítéshez felhasználni. Turmix készítés során, fagyasztva is ledarálhatjuk.
 

A kék áfonya hatásai

 

A kékáfonya szénhidráttartalma mérsékelten alacsony, így beilleszthető számos diétás étrendbe, beleértve az alacsony szénhidráttartalmú diétákat is.

 

Általánosságban elmondható, hogy 100 gramm kékáfonya a következő tápértékeket tartalmazza:

 

Kalóriatartalom: kb. 57 kcal

 

Szénhidráttartalom: kb. 14,5 gramm

  • Ebből cukor: kb. 10 gramm
  • Rost: kb. 2,4 gramm