Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Keringésjavító mozgásformák visszeresek számára

2021. 12. 03. 12:18:00 Veress Máté - HillVital

Általában az alsó végtag keringési zavarának az egyik oka a visszeresség szokott lenni valamint a láb izomzat merevedése. Legfőképpen azok veszélyeztettek akik tartósan ülő és állómunkát végeznek. Egy visszeres betegnek elsőként az izompumpa edzésével járó mozgásformák az ajánlottak. Most ezeket fogjuk neked felsorolni.


1. Úszás

 

Az úszás a ritmikus lábtempó miatt nagyszerűen működteti az izompumpát. Az is még nagy előny, hogy a vízben lévő vízszintes helyzet csökkenti a lábaknak a terhelését. Kifejezetten ajánlott azoknak a visszeres betegeknek akik túlsúllyal rendelkeznek. Így nagyon kevés lesz a terhelés a lábakra nézve. Az úszás hideg vízben ajánlott (18-25 Celsius fokos), mivel a hidegebbe hőmérséklet összehúzza a vénák falában található simaizmokat. A medencében a víz nyomása segít abban, hogy a lábakbak pangó vér és a megtelt visszerek kiürüljenek. Tehát a rendszeres úszás mindenképpen ajánlott. Hosszabb ideig kell végezni és egyenletes intenzitással visszeres probléma esetén.

Keringéssegítő mozgásforma az úszás.

 

2. Kerékpározás

Amikor tekered a pedált az is pumpáló hatást fejt ki. A visszerekre jó hatással van és edzi a lábat is. Mindig arra kell ügyelned, hogy egyenletes tempóban tekerd a kerékpárt és nem ajánlott a rövid ideig tartó intenzív tekerés. Érdemes minél hosszabb ideig, egyenletes tempóban tekerni. Ezzel javíthatod az alsó végtagok keringését, de nagyszerű hatással van a szív- és érrendszerre is.
 


3. Gyaloglás

Ez minden visszeres betegnek javasolt mozgásforma. Az optimális hatás érdekében mindenképpen ajánlott legalább 1 órát sétálni hetente több alkalommal is. Persze itt sem a sebességen van hangsúly, hiszen az izompumpa működését az egyenletes tempójú és hosszabb ideig tartó gyaloglás képes fokozni. Érdemes a családdal vagy egy baráttal elmenni sétálni egyet, hiszen a friss levegő is nagyon jót tesz a léleknek és a testnek is.
 

4. Otthon elvégezhető visszértorna

Ezek csupán egyszerű gyakorlatok amelyek segítik a láb keringésének a javítását.
 

Vannak viszont ellenjavallott mozgásformák is amelyek egy visszeres beteg számára negatívak lehetnek. Ilyen a súlyemelés, a testépítés is, a nagyon intenzív futás is és az ugrálással végzett mozgásformák.

Keringésjavító mozgásformák.