Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Gyakori mérgező kerti növények

2021. 03. 29. 11:26:00 Veress Máté - HillVital

Nézzük is, melyek azok a növények a kertben, amelyek akár veszélyt is jelenthetnek.

Tiszafa: Ennek a növénynek minden része mérgező. Gyermekeknél akár végzetes is lehet az elfogyasztása. A tünetek fogyasztás után 12 órával jelentkeznek, melyek lehetnek hányás és hasfájás is.
 

Májusi gyöngyvirág: Minden része mérgező, és szívre ható méreganyagot tartalmaz. Gyerekeknek vonzó lehet a növény piros bogyója. 
 

Borostyán: A bogyójának elfogyasztása okozhat gyomor- és bélpanaszokat, sápadtságot, súlyosabb esetben pedig görcsöt.

Csattanó maszlag: Elfogyasztása hasmenést, hányást, görcsöket, csalánkiütést, de szívritmuszavart is okozhat. Már akár néhány bogyó elfogyasztása is veszélyes lehet.

Ricinus: Ez egy dísznövény, babra hasonlító magja nagyon mérgező. Gyerekeknél 1-3 mag elfogyasztása már életveszélyes lehet. A tünetei lehetnek véres hányás, izzadás, hasmenés, bélgörcsök, melyek csak napok múlva jelentkeznek.

Fagyal: Ezzel inkább a parkokban és erdőkben találkozhatunk. Főként a bogyója és a levelei mérgezőek, ami gyerekeknél életveszélyes is lehet.

Magyal: Bogyói nagyon mérgezőek, ugyanis súlyos gyomor- és bélhurutot okozhat, valamint vesekárosító hatása mellett szívritmuszavart is.

Farkaskutyatej: A benne található nagyon keserű ízű fehér tejnedv rendkívül mérgező, valamint külsőleg bőrgyulladást és nyálkahártya-gyulladást okozhat. Ha szembe kerül, akár kötőhártya-gyulladást is okozhat, lenyelve pedig szédülést, ájulást és gyomorpanaszokat.

 

Lilaakác: Nagyon szép a lilaakác és ritkán árt az embereknek, de a termése rendkívül mérgező a kutyák és a macskák számára. Kiválthat az állatnál hányást és hasmenést is valamint rögtön orvoshoz kell vinni.

Buzogányvirág:
Ha valaki megeszi ennek a népszerű növénynek a leveleit, akkor az akár halálos is lehet. Megduzzadnak tőle a légutak, ha a testedhez dörzsölöd, akkor okozhat égő érzést és viszketést is.

Liliom: Nagyon sokan imádják a liliomot. A macskák számára rendkívül veszélyes mint a legtöbb liliomfélék, ugyanis egy pici adagtól is leállhat a veséjük.

 

A kertben lévő mérgező növények.