Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A kertészkedés pozitív hatásai

2023. 07. 26. 13:54:00 hillvital.hu

Sajnos a bolygón élő emberek fele nagyvárosokban él, ezért nagyon korlátozott a hozzáférésük a természethez, pedig a kertészkedés bizony pozitív hatással is rendelkezik.

 

Európában ez az arány felugrik 70%-a. Viszont a természettel való szoros viszony sok pozitív hatással jár. Vannak fizikai és persze mentális előnyei is.

 

A kertészkedés mindenki számára lehetővé teszi, hogy természet közelben legyen még ha csak korlátolt módon is.

Ha valaki nem rendelkezik saját kerttel, akkor annak ott a közösségi kert lehetőség. Nem csak luxus dolog lehet a kert a városlakónak. A kertészkedés jelentősen hozzájárul az egészséghez valamint a jó közérzethez is. Nagyon jó testmozgásnak számít.

 

Nézzük, hogy melyek lehetnek a kertészkedés pozitív hatásai


A kertészkedés bármilyen formája nagyszerű testmozgás lehet.

A kertészkedést lehet tekinteni akár mérséklet intenzitású edzésnek is, egyenlő lehet egy teniszezéssel vagy egy hosszú és kiadós gyaloglással. Az állóképességet képes megnövelni. Egy érdekes kutatás szerint, hogy azok az emberek akiknek nincs kertjük és nem kertészkednek azoknál nagyobb a túlsúly kialakulásának az esélye.

 

A kertészkedés összefügg még a jobb étrenddel is.

Mivel a kertészkedés arra ösztönzi az embert, hogy magának termelje meg az ételt. Azok a gyerekek akik be vannak vonva a kertészkedésbe, jobban szeretik a gyümölcsöket és zöldségeket és így ők is egészségesebbek lesznek.

 

A kertészkedés képes megmozgatni az egész testet.

Az ásást és a kapálást érdemes módjával végezni, mivel izomlázat és derékfájást is okozhat. A szabadban eltöltött munka után sokkal jobban fogsz aludni és könnyedén is fog menni az elalvás. A napon töltött idő pótolja a D-vitamin szükségletet még télen is ha süt a nap. A D-vitamin nagyon fontos a csontok erősségéhez és fejlődéséhez. A kerti szerszámok képesek fejleszteni a kézügyességet és a koordinációs készséget.

 

A kertészkedés további pozitív hatása, hogy igazán remek stresszoldó lehet.

Egy a Journal of Healt Psychology-ban megjelent tanulmány alapján a résztvevők jelentősen nagyobb stresszcsökkentésről számoltak be egy a kertben töltött nehéz feladat után, mint harminc perces olvasgatás után. Emellett továbbá azoknál akik kertészkedtek és a növények között töltötték az idejüket, sokkal hamarabb helyreállt a pozitív hangulat.

 

A stresszoldáson kívül nagyban segít abban is, hogy csökkentsük a szorongást.

A növényekkel történő foglalkozás során az agyunkban dopamin és szerotonin szabadul fel, melynek hatására csökkenhet a szorongásunk, valamint javulhat a hangulatunk. Annak ellenére, hogy kertészkedés során akár jelentősen is kifáradhatunk, a növények nevelgetése mégis rengeteg örömteli pillanatot tartogat.

 

A kertészkedés pozitív fizikai hatásai