Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Kerti szerszámok ápolása télen

2020. 01. 22. 13:36:00 Sági Zsolt - HillVital

A kerti szerszámok ápolása télen sem hanyagolható el.

A téli időszakban érdemes legalább egy pillantást vetnünk a kerti szerszámokra, hogy tavasszal ne érjen minket meglepetés.

Nézzük, hogy mire érdemes ilyenkor odafigyelni:

Ellenőrizzük, hogy az eszközök nem szorulnak-e javításra, élezésre vagy esetleg cserére. Nézzük meg, hogy nem hiányzik-e esetleg valamilyen alkatrész, vagy csavar. Ha igen akkor ezeket érdemes még most beszerezni. Mérjük fel az eszközök állapotát. Ha egy-egy eszköz már annyira elhasználódott, hogy érdemes már újabb venni, akkor azt is érdemes még most beütemezni. Ha az eszközök tompák, akkor érdemes megélezni őket. Ezt megtehetjük mi magunk is, vagy ha szükséges elvihetjük köszörűshöz is.

Ha utolsó használatkor csak elraktuk az eszközöket, akkor mindenképp érdemes most megtisztítani azokat. A sarat, vagy nagyobb szennyeződéseket vízzel, vagy drótkefével tisztíthatjuk meg. Ha rozsdát fedezünk fel valamelyik eszközön, akkor azt ne hagyjuk úgy. Drótkefével vagy smirglivel tisztítsuk meg a felületet, majd olajjal kenjük be.

Ha elemes, vagy akkumulátoros eszközökkel rendelkezünk, érdemes őket száraz, viszonylag enyhe helyen tárolni. Ha ez nem így történt, és hidegben voltak az eszközök, akkor számítanunk kell arra, hogy azok lemerültek. Az elemeket érdemes előre beszerezni, az akkumulátoros eszközök esetében pedig számolnunk kell azzal, hogy feltöltsük azokat.

Üzemanyaggal működő eszközök esetén, érdemes odafigyelni, hogy valóban leeresztettük utolsó használat után az üzemanyagot. Ha nem, akkor érdemes most megtenni, ugyanis az könnyen berohadhat.

Ha mindent rendben találtunk, akkor nincs miért aggódnunk. Ha azonban valami nem helyénvalóval találkoztunk, akkor a tavasz beálltáig még mindig van időnk a pótlásra.

Ha szeretnénk minél tovább megőrizni a kerti szerszámokat, akkor javasolt minden nagyobb használat után megtakarítva a helyére rakni, így még sokáig a hasznunkra lehetnek anélkül, hogy cserére szorulnának.
 

Kerti szerszámok ápolása télen.