Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Fontos kerti tennivalók januárban

2022. 01. 05. 11:56:00 Veress Máté - HillVital

A január sem számít uborkaszezonnak a kertészkedésben. Attól még, hogy a kert nem tűnik aktívnak attól még gondozni kell. Nézzük is melyek ezek a teendők!


Először is gondoskodni kell a szerszámokról is. A legtöbb szerszám ilyenkor élezésre vár. A kicsorbult ásó, kapa és lapát mindenképpen élezésre vár. Ezt te is megteheted otthon, megélezheted vagy kikalapálhatod. Egy baltát, csákányt vagy fejszét azonban érdemes inkább egy hozzáértő emberre bízni.


Ha esetleg még megvan a vágott karácsonyfa, akkor nem szabad eldobni. Csak vágd le az ágait és egyszerűen használhatod takaróként a kényes virágok és növények számára. Az örökzöld növények ágai nagyszerű takarók más növények számára a hidegben. Ezeket az ágakat lehet még használni a komposztban vagy aprítva talajtakaróként.


Érdemes az idősebb fáknak a törzsét megtisztítani. Az ilyen munka előtt érdemes egy fóliát teríteni a fa köré, aztán pedig a leesett hulladékot érdemes elégetni.

 

A fagymentes napok nagyszerűek lehetnek arra, hogy lepermetezd a növényeket. Ezáltal megelőzheted a rovarok illetve a betegségek által okozott károkat.
 

Seprűvel el kell távolítani a havat és a jeget a fákról és az örökzöldekről. Januárban nem a legmegfelelőbb a lombhullató fák illetve cserjék metszése. Ha fagyos az idő, akkor inkább érdemes hanyagolni, mert csak roncsolja a növényt.
 

Amennyiben a talaj fagymentes és száraz, akkor érdemes eldugni a tulipán, nárcisz, jácint és a sáfrány hagymáit. De akár el lehet őket ültetni a teraszon is egy nagy méretű cserépbe.  
 

Érdemes beszerezni a műtrágyákat már most. Az őszi hónapokban a foszfát és káliumtartalmú műtrágyát kell kiszórni, tavasszal viszont a nitrogéntartalmú műtrágyát.

 

Januári teendők a kertben.