Menü
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > KEZDŐLAP >

Kerüld el az ételmérgezést!

Kerüld el az ételmérgezést!

Sági Zsolt - HillVital
2021. 06. 17. 11:31:00

Egy ételmérgezés esetén először is utána kell nézni azoknak az élelmiszereknek amelyek a probléma hátterében állnak.
 

Ezekkel az ételekkel kell óvatosnak lenned.
 

A húsfélék nagyon sokszor tudnak okozni ételmérgezést, főleg ha nyersen vagy nem eléggé megsütve fogyasztod.


Nagy darab hús esetén érdemes használni húshőmérőt. Így lehetsz csakis biztos abban, hogy a hús maghőmérséklete elérte a megfelelő szintet ahhoz, hogy elpusztuljanak a kórokozók. A legtöbb baromfiban található szalmonella vagy clostridium is. Nem ajánlott megmosni a húst főzés előtt, mert így a kórokozók bejuthatnak a konyhába.

A gyümölcsök és a zöldségek is okozhatnak akár ételmérgezést, mivel a szállítás során bármikor megfertőződhet szalmonellával, E.coli-val vagy lisztériával.
Nyers fogyasztás előtt mindenképpen meg kell mosni alaposan, ha nem eszed meg a héját akkor is. A csírákra is érdemes odafigyelni, mert a nyers és nem megfelelően hőkezelt csírák is tartalmazhatnak szalmonellát. A gyerekek, az idősebbek és azok akiknek le van gyengülve az immunrendszerük azoknak inkább ajánlott hanyagolni a csírák fogyasztását.

Sajnos a tejtermékek is képesek ételmérgezést okozni.
Ebben is található akár szalmonella, E.coli és lisztéria is. Ezek a kórokozók nagyon veszélyesek az idősekre és a kisgyerekekre. A pasztőrözés minden esetben elpusztítja a kórokozókat, éppen ezért a pasztőrözött tej ajánlott mindig és az ilyen termékek közül érdemes vásárolni.  

Nagyon óvatosnak kell lenni a tojással is.
A legtöbb szalmonellás megbetegedést a tojás szokta okozni. A kórokozók általában a héjon szoktak lenni, de a tojás belsejében is megtalálható.
A tengeri halak és a tengeri herkentyűk ritkán szoktak ételmérgezést okozni. Ezeket mindenképpen csak megbízható helyről szerezd be. Veszélyt jelenthet a nyers osztriga fogyasztása is. Csak akkor ajánlott az elfogyasztása ha hőkezelve van és biztos vagy benne, hogy friss.

Tehát fontos, hogy mindig vizsgáld át az ételeidet és persze járj utána a származásának is. Reméljük sokat segített ez a cikk abban, hogy te is elkerülhesd az ételmérgezést.

 

Kerüld el az ételmérgezést!

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!