Nemrég egy érdekes témával foglalkoztunk, mégpedig a ketogén diétával. E szerint a napi bevitt tápanyagok aránya a következő: 75 % zsír, 20 % fehérje, 5 % szénhidrát. Talán elsőre ez egy kicsit furcsán hangzik, de máris megtudhatjuk, hogy is van ez!
Gyakran olvashattunk már arról, hogy a túlzott zsírfogyasztás elhízáshoz és inzulinrezisztenciához vezethet, ezenkívül megnöveli a koleszterinszintet, valamint veszélyezteti a szív-és érrendszer egészségét. Ez nem teljesen így van. Sajnos az ételeinkkel nemcsak túl sok zsírt, hanem vele együtt túl sok szénhidrátot is fogyasztunk. Nemcsak az amerikai táplálkozásra gondolunk, sajnos a magyar is ilyen: húst, zsírt szénhidráttal eszünk. Ezt hívják nyugati étkezési normának. Ételeink többségét csupa zsír és szénhidrát teszi ki. A gond pedig az, hogy ha a magas zsírfogyasztás magas szénhidrátbevitellel párosul, akkor a zsírokat nem energiaként hasznosítja a szervezetünk. Miért is tenné, hisz arra ott vannak a szénhidrátok. Ez pedig valóban elhízáshoz, inzulinrezisztenciához vezethet.
Ezért fontos, hogy ketogén diéta idején alacsony szinten tartsuk a szénhidrátok mennyiségét, vagyis ne nyújtsanak energiát a testnek a zsírok helyett. Ha ezt az elvet betartjuk, jótékony hatása lesz a ketogén diétának, ráadásul csökken a vér koleszterin- és trigliceridszintje, és javul a testünk inzulinérzékenysége. Még egy nagyon fontos dolog, hogy találjuk meg az egyensúlyt a fehérjék és a zsírok között. Ezért olyan fehérjeforrásokat fogyasszunk, amely alapvetően magas zsírtartalmú: marhahús, lazac, egész tojás, zsíros sajtok, kolbász, sonka, vaj, tejszín, olajos magvak.
A legfontosabb dolog, hogy ne együnk hozzá kenyeret, krumplit, rizst, tésztát! Válasszunk inkább salátát!
De megfelelő tájékozódás nélkül senki ne fogjon bele e diétába. Legközelebb megnézzük, milyen hibákat követhetünk el a ketogén diéta alatt.