Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A kisbaba táplálásának kockázatai

2022. 03. 05. 00:00:00 hillvital.hu

Jól tudjuk, hogy a kisbaba táplálásában az anyatejé a főszerep.

Ideális esetben egyéves korig nem is kellene más táplálékot fogyasztania a kicsiknek.

Legalább is 4 hónapos korig semmit!

Kutatásokkal bizonyított, hogy ha a csecsemőnek bizonyos ételeket 4 hónapos kor előtt adunk, növeli a rendellenességek kialakulásának kockázatát. Pl. a tehéntej túl korai bevezetése kifejezetten növeli az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Sőt, egyéves korig semmilyen tejet vagy tejterméket ne kapjon a kisbaba. De az is fontos, hogy a szoptató anya se fogyasszon semmilyen tejterméket. Így nagy valószínűséggel csökkenthető a baba tejérzékenységének a kockázata. 

Ha nincsen elég anyatej, akkor általában tápszert szoktak alkalmazni az első 6 hónapban.

Az ilyen készítményeket általában orvosi vényre szokták kiadni a gyógyszertárakban. A 6 hónapos kor után szokták alkalmazni az elválasztó tápszereket, amelyeket lehet adni gyümölcsök és főzelékek mellé kiegészítésnek ha már nincs anyatej vagy nincs elegendő. Ezek a tápszerek általában por vagy granulátum formában kaphatóak, de akár már folyékony formában is kapható már. A már elkészített tápszert még 24 órán belül, hűtőben tartva felhasználhatjuk. A gabonaféléket 6 hónapos kor alatt nem ajánlott adni a gyermeknek, ezután csakis fokozott figyelemmel adható neki.

Nagyon jó alap a főzelékek esetén a burgonya főzelék.

A zöldségeket mindig le kell turmixolni, a héjasakat pedig érdemes passzírozni. Akkor szabad adni darabosan ha a gyereknek már kialakultak a hátsó fogai és tud velük rágni. A karfiolt, a karalábét és a kelkáposztát csak 9-10 hónapos korban szabad adni nekik. A húsok közül először a baromfi majd ezután a sertéshús javasolt. A tojás rendkívül jó fehérjeforrás, ám nagy az esélye az allergiának, ezért 1 évesnél fiatalabb gyermekeknek ne adjuk. Nagyon hasznosak a növényi olajak is amelyek nagyon hasznos kiegészítői a főzelékeknek. Nagyon kis mennyiségben adható 7-8 hónapos kortól.

A tehéntejhez hasonlóan a búzából készült ételek bevezetése sem ajánlott csecsemőkorban. Adjunk neki inkább gluténmentes gabonafélékből készült ételeket.

Legközelebb azzal foglalkozunk, hogy milyen ételekkel kezdjük meg a csecsemő hozzátáplálását. Természetesen a fentiek figyelembe vételével.

A kisbaba táplálásának kockázatai.