Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A kollagén szerepe a csontok és az ízületek egészségében

2022. 03. 28. 12:35:00 Veress Máté - HillVital

Tudnod kell, hogy a kollagén természetes eleme az ízületeknek, a porcoknak, a hajnak, a bőrnek és a körmöknek is. A hiánya az egész test számára gyengeséget és fáradtságot okozhat.
 

Kollagénhiány esetén sokkal rosszabb a közérzet valamint kevesebb lesz az energia is. A kor előrehaladtával egyre kellemetlenebb tünetek jelentkezhetnek. A kollagénnek nem csupán a test felépítésében van nagy szerepe, hanem katalizátora a növekedésnek valamint a szövetek fejlődésének is. Több betegség ami az öregedés folyamatához köthető, azok az élő fehérjének a pusztulásával hozható össze.
 

A kollagént a test természetes ragasztójának szokták nevezni, mivel összeköti az izmokat, a bőr kötőszöveteit, a szalagokat, a porcokat és az inakat is. Egyébként nagyon fontos szerepet játszik a csontok és a fogak felépítésében is. Csakis úgy tudnak kifejlődni egészségesen a fogak és a csontok ha a testben megtalálható ásványi anyagok kollagénnel egyesülnek és így együtt támogatják a fejlődést is.
 

A szervezetben és a bőrben is egy pusztító leépülési folyamat veszi kezdetét ha fellép a kollagén hiánya. Már több kutatás is bebizonyította, hogy aki betöltötte a 40. életévét az már nagyjából elveszítette a kollagén állományának a 30%-át is akár. Mivel így a bőr sokkal kevesebb vizet tárol el, ezért ilyenkor megjelennek az első ráncok.
 

A kollagén és a porcok összefüggése
 

A porc kissé hasonlít a gumihoz. A csontok végein található meg, és az elsődleges funkciója pedig az, hogy csökkentse a súrlódást az ízületek között. A kollagén számít az egyik legfontosabb alkotóelemnek ha porcról beszélünk. 67%-ban kollagén alkotja a porcokat és így hálószerűen védelmezi valamint táplálja azokat. Az igazi, hogy a porcok keménykötésűek, viszont mégis rugalmas felépítésűek. Nagyon bírják a feszültséget, és a húzódásokkal szemben is az ellenállóerejük.

A kollagénnek magas az aminosav tartalma, ezért is olyan nagy a szerepe a porcok egészségében. Mivel a porcok nem tartalmaznak sem ereket sem idegvégződéseket sem, ezért amikor kialakul a kollagénhiány, akkor nem lehet rögtön érzékelni azt. Csupán már akkor fogod tudni, hogy hiány van amikor megjelennek a fájdalmak. Sajnos ez a fájdalom egyre erősödik ahogy halad az idő. Ezt persze meg lehet előzni, ha mindig pótolod a kollagénbevitelt a szervezet számára. Erre a célra ajánljuk neked a
Vitapro étrend-kiegészítőt ami a kollagénen kívül tartalmaz még olyan fontos anyagokat is mint a glükozamin, a kondroitin és az MSM is.

A kollagén fontossága a porcok számára.