Barion Pixel
Menü
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > KEZDŐLAP >

A kontaktlencse veszélyei

A kontaktlencse veszélyei

Sági Zsolt - HillVital
2020. 01. 28. 09:42:00

A kontaktlencse használat különböző veszélyekkel is rendelkezik, melyekre érdemes odafigyelni.

A kontaktlencse használat sok esetben kényelmes megoldás lehet, főleg ha valamilyen szabadidős tevékenységről van szó.

Sajnos azonban a használatának vannak veszélyei is. Nézzük, melyek ezek!

Az első számú veszély az, ha valaki nem tudja biztonságban felhelyezni, illetve eltávolítani, esetleg megfelelően ápolni a kontaktlencsét.

Ebben az esetben jobb neki a szemüveg. A lencse közvetlenül hozzáér a szemhez, ezért okozhat több komplikációt, gyulladásos betegséget is.

Ezek a panaszok lehetnek: könnyezés, homályos látás, égő érzés, szemszúródás, irritáció. Ha ezek közül bármelyik fellép, a kontaktlencsét azonnal el kell távolítani. Még nem biztos, hogy el kell dobni. Vizsgáljuk meg, hogy a lencse ép és tiszta-e.  Ha igen, lehet, hogy illesztési hiba vagy véletlen kifordulás okozza a fent említett tüneteket.

Ilyenkor öblítsük ki a szemünket, végezzünk el egy lencsetisztítást, - fertőtlenítést, és lehet, megszűnnek a tünetek, ha újra feltesszük. Ha a panaszok továbbra is megmaradnak, akkor minél hamarabb keressünk fel egy szemész szakorvost. Ezen kívül panaszokat okozhat még a lencse vagy a szaruhártya sérülése, gyulladás, fertőzés, esetleg idegentest feltapadása.

További veszély forrása lehet még a kontaktlencsét, a lencsetartót és az ápolófolyadékot tovább használni a visszafertőzés veszélye miatt.

Megfontolandó a következő tanács is a problémák elkerülése végett: Fertőzésveszély miatt tilos a lencsét vagy a lencsetartót csapvízzel vagy sóoldattal tisztítani, öblíteni. Tárolás során a lencséket tartsuk mindig nedvesen! Ha hosszabb ideig nem viseljük, tárolás esetén az ápolófolyadékot legalább 2-3 naponta cseréljük. Az ápolófolyadék mindig tartalmazzon nem elbomló fertőtlenítőszert.

A kontaktlencse veszélyei

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!