Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Alapvető konyhai eljárások

2022. 03. 20. 09:55:00 hillvital.hu

Ahhoz, hogy valakiből jó háziasszony váljék, fontos neki ismerni a szakácsművészet alapvető eljárásait. Néhányat mutatunk be most.
 

Az élesztő felfuttatása
 

Az élesztő felfújja a tésztát, így a sütemény könnyű lesz. Morzsoljuk kevés meleg tejbe az élesztőt, dobjunk bele pici cukrot (nagyon picit), keverjük el, majd várjuk meg, amíg szépen feljön. Sajnos az élesztő futtatásához nem jó a xilit vagy az eritrit.
 

Pácolás
 

Minden húsnak jót tesz, ha sütés előtt bepácoljuk. A sütés során így gyorsabban sül, ízletesebb és omlósabb lesz a hús. A pác receptje: olaj, só, fűszerek. Ízlés szerint: bors, kakukkfű, rozmaring, mustár, balzsamecet. Ezeket össze kell keverni, majd a besózott húsokat beletenni, és sütésig hűtőben pihentetni. Minél tovább pácolódik a hús, annál jobb (1-2 óra, de lehet egy éjszakán keresztül is).
 

Tésztafőzés

Tegyük a tésztát forrásban lévő sós vízbe, cseppentsünk bele egy 1 ek. olívaolajat! A tojásos tészták főzési ideje: 12-14 perc, a tojás nélküli tésztaféléknek elég 8 perc főzési idő. A legjobb, ha menet közben megkóstoljuk. Ne főzzük túl a tésztákat! A tésztát főzés közben gyakran kell kavargatni, hogy le ne ragadjon.
 

Tűpróba

Néhány süteményt úgy ellenőrizhetünk, ha egy hústűt vagy villát szúrunk bele. Ha kihúzzuk, és a tészta nem tapad rá, akkor megsült, és vehetjük ki a sütőből.
 

Flambírozás

Ez inkább egy látvány. A készülő fogást, húst, zöldséget vagy palacsintát leöntjük egy kevés alkohollal, majd meggyújtjuk. Nagyon vigyázzunk a művelet közben, csak gyakorlott háziasszonyok fogjanak a flambírozáshoz! Nehogy a végén a tűzoltókat kelljen hívni!
 

Blansírozás

Ez egy tartósító eljárás. A zöldségek és gyümölcsök gyors forrázását, majd hűtését jelenti. Forrásban lévő vízben maximum öt percig főzzük a zöldséget vagy gyümölcsöt, majd a főzést követően gyorsan áttesszük hideg vízbe. Így megtartják a színüket. Akár fagyasztás előtt is alkalmazhatjuk. A kérdés, hogy marad-e benne vitamin…
 

Vízgőz

Egy nagyobb edényt töltsünk meg forró vízzel, majd tegyük a tűzre! Erre tegyünk egy kisebb edényt, majd tegyük bele az olvasztani kívánt élelmiszert, például csokoládét. Így nem ég oda, mert a gőz melegíti, és nem a közvetlen láng.
 

Néhány hasznos konyhai eljárás