Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Könyök fájdalom okai

Akár többféle oka is lehet a könyökfájdalomnak. A legtöbb esetben mindig valamiféle erősebb fizikai behatás illetve igénybevétel okozza a fájdalmat. 
 

Persze nem mindig szükséges a fizikai igénybevétel mivel ha minden nap ugyanazt a mozdulatsort hajtod végre akkor amiatt is kialakulhat a probléma. A munkából adódóan is kialakulhat a fájdalom. A könyökízülethez tartoznak a csontok fejét beborító porcok, szalagok, az inak és az ízületi tok. Nagyon fontos szerephez jut még az ízületi folyadék ami tulajdonképpen a porcokat olajozza be, hogy tudjanak mozogni és ne okozzon fájdalmat a mozgás. Ha egészséges a könyökben lévő csuklószerkezet akkor ezáltal probléma mentesen működik a könyökízület. Sajnos az idő múlásával és a megnövekedett igénybevétellel nem tud örökké küzdeni az ízület.

A megterhelő fizikai igénybevétel nagyon nem tesz jót az ízületeknek és ez persze a könyök ízületeire is vonatkozik. A nagy fizikai terhelés vagyis a nehéz súlyok cipelése is kiválthatja a fájdalmat. Ha nem szoktál gyakran kemény fizikai munkát végezni, akkor már egy egyszerű kerti munka is okozhat fájdalmat. A hosszú évtizedek alatt elhasználódnak az ízületek. Az inak sajnos veszítenek a rugalmasságukból az évek során. Ajánlott rendszeresen tornáztatni a könyököt, vagyis az azt mozgató szalagokat és izmokat. A mozgás nélkül beszűkülnek az inak, sokkal rugalmatlanabbá válnak és merevek is lesznek. Az ízületi folyadék is csökkenni fog ha nincs mozgás. Az évek során leginkább az állandóan folytatott és ismételt mozdulatok miatt fog fájni a könyök, ez főleg a sportolókra szokott általában vonatkozni.

A könyökízület kopása miatt is kialakulhat a fájdalom. Akár egy korábbi sérülés miatt, egész pontosan csonttörés esetén nem mindig biztos, hogy a csontvégek az eredeti helyre forrtak vissza.
A könyökízületi alagút szindróma is kialakulhat. Először is tudni kell, hogy 3 fontos ideg fut a könyökízületeknél és ezek az alkarba futnak. A háromból, kettő védett helyen halad a harmadik viszont teljesen védtelen helyen van és nagyon könnyen megsérülhet. Ha beütöd vagy megsérül, akkor a fájdalom még a gyűrűsujjba és a kisujjba is kisugározhat.
Tehát azt fontos tudnod, hogy a nem megterhelő mozgás ajánlott míg a túlzásba vitt fizikai munka vagy edzés már okozhat problémákat.
Könyök fájdalom okai