Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A korábbi évek legjobb gyógynövényei és itt a 2022-es is ami a cickafark!

2022. 01. 26. 10:20:00 Veress Máté - HillVital

Ebben az évtizedben már 2 gyógynövénynek kijárt az év legjobbja díj. És itt a harmadik is ami 2022-ben nem más mint a cickafark vagy másnéven cickafarkfű. Egy kiváló gyógynövénynek számít egész Európában!

 

A 2021-es évben is számos gyógynövény volt versenyben, azonban a fekete nadálytő lett a győztes. A fekete nadálytő egy nedves területeket kedvelő bíbor, rózsaszín, vagy fehér virágú növény. Népiesen sokan nevezik még forrasztófűnek. Nagyszerű hatásai vannak a ficamok, zúzódások, csonttörések, vérömlenyek és véraláfutások esetére. Már az ókorban is alkalmazták ilyen problémákra, azonban napjainkban legfőképpen zúzódásokra, húzódásokra, visszerekre és véraláfutásokra alkalmazzák. A gyógyászatban a gyökerét alkalmazzák elsőként. A fekete nadálytőt belsőlegesen alkalmazni nem ajánlott, mivel májkárosító hatása van. Külsőleg érdemes a használata. A fekete nadálytő balzsam kiváló lehet a fentebb említett problémákra.
 

A 2020-as évben az év gyógynövénye a bíbor kasvirág volt. A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya a bíbor kasvirágot vagy másnevén az echinacea-t választotta meg. Ez egy Észak-Amerikában őshonos növény, ami világszert elismert gyógynövénynek számít. Hazánkban egyaránt termesztik gyógy és dísznövényként is. A hivatalos Magyar Gyógyszerkönyvben a virágos hajtását és a gyökerét használják gyógyításra. A belsőleges alkalmazása nagyszerű lehet a felső légúti fertőzések kezelésében és megelőzésében is. Külsőleg is szokták alkalmazni a kisebb sérülések és sebek ellen. Hazánkban alkalmazzák a gyógyszeriparban is és étrend-kiegészítőként is használják.
 

A 2019-es évben a az orbáncfű lett az év gyógynövénye. Ez a gyógynövény egy Magyarországon őshonos élénksárga virágú gyógynövény. Már az ókorban is kedvelt gyógynövény volt. Az orbáncfű június végétől, szeptemberig virágzik. Az orbáncfű szakszerűen alkalmazva a modern gyógynövénykincs egyik legjobb gyógynövénye. Ha gyógyszerként alkalmazzák, akkor enyhe fokú depresszióra is ajánlott. Az olajos kivonata nagyszerű gyulladáscsökkentő hatással bír. Belsőleg való alkalmazása esetén óvatosnak kell lenni, mivel bizonyos gyógyszerek hatásait felerősítheti, ezért ki kell kérdezni egy orvost.

 

A 2022-es év gyógynövénye a cickafark aminek a gyógyteája nagyszerű lehet máj és epeproblémákra. Kiváló gyulladáscsökkentő, görcsoldó. Máj- és epebetegség esetén kiegészítő kúraként ajánlott a fogyasztása. Teája a menstruációs-, és változókori panaszok enyhítésére is kiválóan alkalmazható. A jótékony hatásait manapság már gyógyászati készítményekben is alkalmazzák. A cickafarkat már évszázadok óta használják egész Európában. A cickafarkfű teát nálunk is megtalálhatod!
 

Az MGYT Gyógynövény Szakosztályának az a célja, hogy a tevékenységével hozzájáruljon a gyógynövények szakszerű alkalmazásának az elterjedéséhez. Ezért is indították el 2013-ban az év gyógynövénye kezdeményezést. Hamarosan jelentkezünk a 2022-es év gyógynövényével.


Korábbi évek gyógynövényei és a 2022-es.