Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Körömsérülések és a megelőzés

2023. 03. 21. 10:18:58 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A leggyakoribb körömsérülések közé tartoznak az apró vágások és horzsolások, amikor például megvágjuk a körmünk körüli bőrt, vagy megütjük a körmünket valamivel.

 

Mindemellett azonban az alábbiak sérülések is gyakran előfordulnak:

 

Körömgomba: Ez egy fertőzés, amely általában a körömágy és a köröm közötti területet érinti. A köröm besárgulhat, vastagabbá válik, és elkezdhet repedezni.

 

Körömalom: Ha a köröm sarkai belesüllyednek a körömágyba, akkor körömalomról beszélünk. Ez lehet veleszületett vagy szerzett állapot, és kellemetlenséget okozhat járás vagy cipő viselése közben.

 

Körömbetegségek: A köröm rendellenességei sokféle okból adódhatnak, például psoriasis, ekcéma, Raynaud-szindróma vagy lupus miatt. Ezeken az eseteken a köröm színe, textúrája, vastagsága vagy formája megváltozhat.

 

Körömbenövés: Amikor a köröm oldalán lévő bőr belesüllyed a körömbe, akkor körömbenövésről beszélünk. Ez fájdalmat és gyulladást okozhat.

 

Körömrepedés: A köröm repedhet hosszában vagy széltében, és fájdalmat okozhat. Ez gyakran előfordul a hideg, száraz időjárás, valamint az állandó kézmosás vagy a vegyszerek hatása miatt.

 

 

Az alábbi tippek segíthetnek a körömsérülések megelőzésében:

 

Rendszeres manikűr: Rendszeres manikűr segít eltávolítani a felesleges bőrt és a körmök körüli elhalt bőrsejteket, ami megelőzheti az apró vágások és horzsolások kialakulását.

 

Megfelelő táplálkozás: Az egészséges étrend segíthet a köröm erősítésében és a körömalom megelőzésében. A köröm egészségéhez fontos a megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag bevitel.

 

Megfelelő cipők viselése: A túl szűk, kényelmetlen cipők viselése körömbenövést okozhat. Érdemes kényelmes, megfelelő méretű cipőt viselni, amely nem szorítja össze a lábujjakat.

 

Körömgomba megelőzése: A körömgomba megelőzése érdekében fontos, hogy a lábakat mindig szárazon tartsuk, különösen a fürdőkben, uszodákban. Kerülni kell a közös fürdőszobákban való mezítlábas járást is.

 

Körömrepedés megelőzése: A köröm repedését előzhetjük meg, ha rendszeresen hidratáljuk a kezünket és a körmöket, valamint használunk kézkrémet, hogy a bőr és a köröm hidratált maradjon.

 

Védőkesztyű viselése: Ha a munkánk során vegyszerekkel dolgozunk, akkor érdemes védőkesztyűt viselni, hogy a köröm és a bőr ne sérüljön.

 

Vágjuk megfelelően a körmöket: A körmöket a természetes formájukban érdemes levágni, és nem túl rövidre. A túl rövidre vágott köröm érzékennyé teszi a bőrt a körömágy körül, ami sérüléseket okozhat.

 

Masszázs: A rendszeres kézmasszázs javítja a vérkeringést a kézben, és segít megelőzni a körömalom kialakulását.

Egy a körmök állapotát ellenőrző nő