Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Köszvény: mi okozhatja a fellángolásokat?

2023. 05. 25. 22:15:00 Veress Máté - HillVital

A köszvény súlyos, fájdalmas ízületi betegség, melyet a szervezetben felgyülemlett és az ízületeknél kristályokként kicsapódó húgysav okoz.
 

Számos dolog okozhatja a húgysavszint megnövekedését, de ha ismerjük, el is kerülhetjük ezeket. Tudd meg most a köszvény fellángolás okát!

 

A rohamokat leggyakrabban a purinban gazdag ételek okozzák, ezek ugyanis emelhetik a vér húgysavtartalmát.
 

A legtöbbször problémát okozó ételek közé tartoznak a belsőségek (pl. a máj), a tengeri herkentyűk és a zsírosabb halak, de bizonyos zöldségek, így a spenót is. Purint tartalmaz minden olyan étel, melyben fehérje van.
 

Az alkoholról több kutatás is bizonyította, hogy fokozza a köszvényes rohamok gyakoriságát.
 

Elsősorban a sör és a likőrfélék okozhatnak rohamokat. Az alkohollal kapcsolatban a másik nagy probléma, hogy dehidratálttá teszi a szervezetet. Ha nem iszunk eleget, akkor a szervezetünkben megnő a húgysavszint és a vesék nem tudják azt kellő hatékonysággal eltávolítani. Csökkentsük a cukros üdítők fogyasztását is, mert azok hozzájárulhatnak a tünetek fellángolásához.
 


Egyéb betegségekre szedett gyógyszerek is fokozhatják a köszvényes tüneteket, például a vérnyomáscsökkentők és a vérhigítók.

 

Mielőtt új gyógyszert kezdünk el szedni, tájékoztassuk az orvosukat arról, hogy köszvényesek vagyunk. Egyáltalán nem biztos, hogy ezek a dolgok köszvényes rohamokat váltanak ki nálunk - lehet, hogy csak bizonyos ételkombinációk okozzák a tünetek fokozódását. Sajnos nincs olyan teszt, mely előre kimutatná, hogy valakinél mitől növekszik meg a húgysav szintje, de ha elég figyelmet szentelünk saját magunknak, akkor viszonylag könnyen kideríthetjük ezt.
 

Hogyan akadályozhatjuk meg a rohamokat?
 

A rohamokat nemcsak a fájdalom miatt érdemes elkerülni, hanem azért is, mert a köszvény hosszú távon súlyosan károsíthatja az ízületeket. Bár a purintartalmú ételeket nem tudjuk teljesen kiiktatni, de a mennyiségüket csökkenthetjük. Ha tudjuk, hogy mely ételek okozzák a tünetek fellángolását, elég, ha azt hagyjuk el az étrendünkből. Az egészséges életmód, a normális testsúly, az alkohol elhagyása, a rendszeres testmozgás és az elegendő folyadék segíthet szinten tartani a húgysavszintünket
 

Ha egy éven belül kettőnél több köszvényes rohamunk van, akkor az orvosunk gyógyszeres kezelést is javasolhat a további rohamok megelőzéséhez. Az első hónapokban azonban bizonyos szerek a tünetek romlását okozhatják!
 

A köszvény okai