Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A kötőhártya gyulladás tünetei, okai és kezelése!

2023. 09. 25. 09:47:00 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A kötőhártya gyulladás, más néven konjunktivitisz, a szemfehérjét borító vékony, átlátszó kötőhártya gyulladását jelenti. Ez a szemprobléma gyakori előfordulású és általában nem súlyos, de kellemetlen tünetekkel járhat. A kötőhártya a szem fehérjét és a szaruhártyát borítja, és a gyulladásának a következő fő típusai vannak:
 

Kötőhártya gyulladás kezelése.


Vírusos kötőhártya gyulladás:
A leggyakoribb típus, és általában a felső légutak vírusos fertőzéseiből ered. Tünetei közé tartozik a viszketés, az érzékenység a fényre és a könnyezés.

 

Bakteriális kötőhártya gyulladás: Bakteriális fertőzés okozza, és jellemzően vastag, sárga vagy zöldes szemmel jár. A szem kipirosodhat és viszkető lehet.

 

Allergiás kötőhártya gyulladás: Allergiás reakciók, például pollen, por vagy állatszőr miatt alakul ki. Az allergiás kötőhártya gyulladás szemviszketéssel, vörösséggel és könnyezéssel jár.
 

A kötőhártya gyulladás tünetei között szerepelhetnek:
 

-Vörösség és irritáció a szem körül.

-Viszketés és égő érzés a szemben.

-Könnyezés vagy szemészeti váladék (ami lehet vírusos vagy bakteriális eredetű).

-Fotofóbia (fényérzékenység).

-A szemek kipirosodása és duzzanata.
 

A kezelés általában a kötőhártya gyulladás típusától függ. Vírusos kötőhártya gyulladást nem kezelnek antibiotikumokkal, mivel vírus okozza. Ilyen esetekben a tünetek enyhítésére és a kényelmetlenség enyhítésére szolgáló cseppek vagy hideg borogatások javasoltak. Bakteriális kötőhártya gyulladást antibiotikumokkal kezelnek, míg az allergiás típusúhoz antihisztaminokat vagy allergiás cseppeket írhat fel az orvos.
 

Fontos megelőző intézkedések a kötőhártya gyulladás terjedésének elkerülése érdekében:
 

-Gyakori kézmosás.

-Ne dörzsölje a szemét.

-Ne ossza meg szemüvegét vagy kontaktlencséit másokkal.

-Kerülje a közeli kapcsolatot olyan személyekkel, akiknek kötőhártya gyulladása van.

-Allergiás típus esetén kerülje az allergénekkel való érintkezést.
 

Amennyiben a kötőhártya gyulladás tünetei tartósak vagy súlyosak, fontos, hogy orvosi segítséget kérjen, mivel ezek az esetek további vizsgálatokat és kezelést igényelhetnek. Az időben történő diagnózis és kezelés segít megelőzni a szövődményeket és javítani a szem kényelmét.
 

Megfelelő vitaminbevitellel te erősítheted a szemeidet és így kevesebb lesz az esélye, hogy kialakuljon a kötőhártya gyulladás valamint gyorsabb lehet a gyógyulás is. A See vitamin, magas Lutein tartalma miatt abban nyújt segítséget, hogy tartalmazza a szem számára szükséges és elengedhetetlen vitaminokat és tápanyagokat, ezáltal hozzájárul szem egészségének a fenntartásához, valamint megfelelő működéséhez.


Kötőhártya gyulladás.