Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Mit tehetünk lábikragörcs ellen?

2022. 11. 15. 10:13:00 Sági Zsolt - HillVital

Bizonyára sokan megtapasztalták már a lábikragörcs kellemetlen, sőt fájdalmas tüneteit. 
 

A lábikragörcs leginkább a sportolóknál, a nőknél, a kismamáknál és az időseknél fordul elő. Sokszor éjszaka jön elő, és megzavarja a nyugodt alvást.
 


A lábikragörcs okai többnyire ártalmatlanok, néha azonban előfordulhat, hogy komolyabb betegség áll a háttérben. Okozhatják az elektrolit-háztartás zavarai (például só-, kálium-, magnéziumhiány), fokozott megerőltetés sportolás vagy munka közben, a láb keringési zavara, kimerültség, bizonyos gyógyszerek hosszan tartó szedése, az izomrostok idegi zavara.

 

A magnéziumhiány főleg sportolóknál alakul ki.
 

Az izzadsággal sok folyadékot és ásványi anyagot veszítenek. Az ásványi anyagoknak igen fontos szerepük van az izomrostok működésének szabályozásában. Ha a só-, magnézium- vagy a káliumszint lecsökken, akkor az izom összehúzódása és elernyedése már nem működik megfelelően. Az edzés után az elveszített folyadékot pótolni kell, különben nem áll helyre az elektrolit-háztartás. Ennek akár hasmenés, hányás, illetve vesebetegség is lehet a következménye.
 

Az elektrolit-háztartás zavara idős korban és a terhesség alatt is felléphet. Az idősek sokszor nem fordítanak kellő figyelmet a folyadékpótlásra. Az idegi funkciók is romlanak a kor előrehaladtával, ami szintén kedvez a lábikragörcs kialakulásának. Mivel terhesség alatt hormonális ingadozás is előfordul, ezért ez is kihathat az elektrolit-háztartásra, így terhesség alatt nagyobb eséllyel fordulhatnak elő lábszárgörcsök. Ezért főleg a terhesség második hónapjában gondoskodni kell a magnézium pótlásáról.
 

Cukorbetegségben is jellemző  a magnézium csökkent felszívódása. De ugyanez jellemző az alkoholizmusra és a dohányzásra is.
 

Az izomgörcsök hátterében ritkábban állhatnak különféle izombetegségek vagy érszűkület is. Ez utóbbinál nem kap elég oxigént az izom a leszűkült erek miatt.

 

Bizonyos gyógyszerek, például a hashajtók is okozhatnak éjszakai lábszárgörcsöt.

 

Mit tehetünk lábikragörcs ellen? 

Megelőzés jelleggel fogyasszunk étrend-kiegészítőket: magnézium, gingko biloba, fokhagyma. Fogyasszunk magnéziumban gazdag ételeket! A szerves kalcium-magnézium párosítása igen hatékony. Kerüljük az alkoholt és a nikotint!
 


Mit tegyünk, ha lábikragörcs lép fel?

A legjobb, ha előre feszítjük a lábunkat, így hamarabb oldódik a görcs. Vagy fogjuk meg a lábujjainkat, és feszítsük hátra őket. Ha a görcs fekvő vagy ülő helyzetben jelentkezik, akkor rögtön álljunk fel, és járkáljunk kicsit! Jó megoldás, ha masszírozzuk a lábszárunkat vagy ellazítjuk egy meleg zuhannyal! 


Mit tehetünk lábikragörcs ellen?