Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Nagyszerű lapcsánka recept! - Így készítsd el!

2024. 06. 11. 09:52:00 Hillvital.hu

A lapcsánka, tócsni, lepcsák, lapcsinka, matutka, röszti, borzaska, krumplilepény mind ugyanannak az ételnek az elnevezései.

 

Az étel alapja a burgonya ami egy gyakran fogyasztott és tápláló zöldség, és számos élettani hatással rendelkezik.

 

Tápanyagtartalom: A burgonya gazdag tápanyagokban, mint például vitaminok (C-vitamin, B-vitaminok), ásványi anyagok (kálium, magnézium), rostok és antioxidánsok. Ezek az anyagok hozzájárulnak az egészséges táplálkozáshoz és a szervezet megfelelő működéséhez.

Szénhidrátforrás: A burgonya jelentős szénhidráttartalommal rendelkezik, amelyek az energia fő forrásai a szervezet számára. Az elfogyasztott szénhidrátok segítenek fenntartani az energiaszintet és támogatják a fizikai teljesítményt.
 

Rosttartalom: A burgonya magas rosttartalommal rendelkezik, különösen a héjában. A rostok elősegítik az emésztést, segítenek a teltség érzetének fenntartásában, és hozzájárulnak az egészséges bélmozgáshoz.
 

Káliumforrás: A burgonya jelentős mennyiségű káliumot tartalmaz. A kálium fontos ásványi anyag, amely szerepet játszik az idegrendszer, az izomműködés és a szívritmus szabályozásában.
 

Antioxidánsok: A burgonya természetes antioxidánsokat tartalmaz, például C-vitamint és karotinoidokat, amelyek segíthetnek a szervezet védelmében a szabadgyökök káros hatásaitól. Az antioxidánsok fontosak az egészséges sejtek megőrzésében és az immunrendszer erősítésében.
 

Telítetlen zsírsavak: Bár a burgonya nem tartalmaz jelentős mennyiségű zsírt, kis mennyiségű telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek fontosak a szervezet számára. Az egészséges zsírok hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségéhez.
 

 

 

Mutatjuk is az egyik legfinomabb lapcsánka receptet!
 

Hozzávalók:

- 10 szelet csirkemellfilé

- 30 dkg reszelt burgonya

- 10 dkg cukkini

- 2 db tojás

- 5 evőkanál teljes kiőrlésű liszt

- 2 evőkanál tejföl

- 1 csomag petrezselyemzöld

- 2 gerezd fokhagyma

- 1 db kisebb vöröshagyma

- bors, só

 

Elkészítés:

A csirkemellet szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd félre rakjuk.

A burgonyát, a hagymát, a cukkinit, a parmezán sajtot lereszeljük, a többi hozzávalóval összekeverjük. A hússzeleteket belemártjuk a krumplis masszába. Forró kókuszolajban, lassú tűznél fedő nélkül kisütjük.

Tálaláskor a szeleteket tejföllel megkenjük. Igen laktató!
 

Elkészült lapcsánka.

A lapcsánka receptek alapja a hagyományos recept, melyet aztán különbözőképp lehet variálni.

 

De milyen is a hagyományos lapcsánka recept?

 

Hozzávalók:

  • 4 közepes méretű burgonya

  • 1 közepes hagyma

  • 2 tojás

  • Só és bors ízlés szerint

  • 2-3 evőkanál liszt (szükség szerint)

  • Olaj a sütéshez

 

Elkészítés:

Hámozd meg és reszeld le a burgonyákat közepes finomságúra. Nyomkodd ki a felesleges nedvességet a burgonyából. 

Hámozd meg és aprítsd fel a hagymát finomra.

Keverd össze a reszelt burgonyát és az aprított hagymát egy tálban. Adj hozzá a tojásokat, majd sózd és borsozd ízlés szerint. Végül adj hozzá 2-3 evőkanál lisztet, hogy a massza összeálljon és ne legyen túl híg.

Melegíts olajat egy serpenyőben közepes hőmérsékleten.

Önts egy merőkanálnyi burgonya-hagyma masszát a serpenyőbe, majd nyomkodd le egy kicsit, hogy laposabb alakot kapjon.

Süsd a lapcsánkát mindkét oldalán aranybarnára, amíg a burgonya megpuhul és ropogós lesz a külseje.

Ha elkészült, tedd a lapcsánkát konyhai papírtörlőre, hogy leitassák róla a felesleges olajat.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog lapcsánka röszti tócsni