Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Veszélyes a lassú pulzus? Most fény derül erre is!

2022. 08. 30. 09:55:00 Veress Máté - HillVital

Az alacsony pulzusszám az edzett sportolóknál a hatékonyan működő szív jele lehet, azonban van amikor zavart jelezhet a keringési rendszerben. Nem kell megijedni, mivel a lassú pulzus jól kezelhető.A felnőttek esetében az egészséges nyugalmi pulzusszám percenként 60 és 100 közé szokott esni, az ideális érték úgy 72-76. Ha tartósan ennek az értéknek a közelében marad a szívverés, akkor az nagyon jó jel. Ez azt mutatja, hogy a szív nem dolgozik keményen és a vért hatékonyan szivattyúzza át a testen. A nagyon gyors pulzus ezzel szemben növeli a szívelégtelenség, a vérrögök és más problémák kialakulását.


Az egészségügyi kockázatok akkor alakulhatnak ki, ha a szívveréseknek a száma olyan alacsony, ami már nem elegendő a vér megfelelő sebességű keringetésére. Az egyik legaggasztóbb jelensége az alacsony pulzusszámnak a szinkópa, ami rövid ideig tartó vérnyomásesést jelent és akár ájulást is okozhat. De ez nagyon ritkán fordul elő. A lassú pulzus sok esetben a szinuszcsomó problémákra vezethető vissza. A szinuszcsomót sokszor szokták nevezni a szív természetes ritmusszabályozójának is.


Ezek a sejtek a szív felső részében találhatóak és elektromos jeleket küldenek amelyek segítik a szívverés szabályozását. Ha a szinuszcsomó megsérül vagy esetleg nem működik normálisan, akkor a pulzus lelassulhat. Érdemes tehát elmenni egy szakorvoshoz, mivel legrosszabb esetben akár pacemaker beültetésre is szükség lehet.


A lassú pulzus másik oka lehet még a pajzsmirigybetegség is. Számos betegséget okozhat az alacsony pajzsmirigy funkció, beleértve az alacsony pulzust is. Egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet az alacsony pulzusszám. Sok esetben a gyógyszeradag módosítása is elegendő lehet a pulzus visszaállításához.


Tehát mindent összefoglalva, igen, veszélyes lehet az alacsony pulzusszám. Ha huzamosabb ideig fennáll, akkor mindenképpen érdemes egy szakorvoshoz ellátogatni.

Veszélyes a lassú pulzus? Most fény derül erre is!

Tartalomhoz tartozó címkék: pulzus lassú pulzus pulzusszám