Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A láz kialakulásának okai

2022. 11. 15. 10:32:00 Veress Máté - HillVital

Nem csupán vírusos vagy bakteriális fertőzés okozhat lázat, hanem lehetnek még egyéb okai is mint a sport vagy a túlöltözés is.

A testhőmérsékletet a hipotalamusz szokta szabályozni úgy, hogy az változtat a hőtermelés és a hőleadás arányán.
 

A láz kialakulásának okai:

Bakteriális fertőzés vagy esetleg vírus fertőzés is okozhat lázat. Lehet az okozó influenza, húgyúti fertőzés, tüdőgyulladás, hasmenés, agyvelőgyulladás vagy agyhártyagyulladás.
Gombás fertőzés. Van akinél kialakul gombás tüdőgyulladás. Egyes oltások után is kialakulhat láz. Ez egy természetes védekezési reakció a szervezet részéről. Szöveti károsodás is okozhat lázat. Ez kialakulhat valamilyen sérülés vagy akár tumor miatt. Valamilyen gyulladásos bélprobléma is okozhat lázat. A pajzsmirigy-túlműködés miatt is létrejöhet a láz. Akár a túlzásba vitt sporttól is kialakulhat láz. Gyerekeknél akár a túlöltözöttség is kiválthat lázat. A napszúrás is lázat okoz. Egyes antibiotikumok is okozhatnak lázat. A láz kialakulása miatt nem szabad azonnal rosszra gondolni.

 

Nézzük is meg a láz tüneteit:

A láz emelkedésekor össze szoktak húzódni a bőr erei, ez a libabőr. Izomrengés, hidegrázás és borzongás is kialakul. Amikor a láz a tetőponton van, akkor ezek a tünetek teljesen megszűnnek.
Akár bőrelváltozás is kialakulhat vagyis bőrpír, herpesz vagy allergiás reakciók.

 

Keringési zavarok is kialakulhatnak. Láz esetén megnő a szervezet oxigén iránti igénye. A pulzus sokkal szaporább lesz, ezért idősebb embereknél, gyerekeknél oda kell figyelni a szívműködésre. Egy egészséges felnőtt szervezetet is megvisel nagyon a láz. Láz esetén nem ritka a bágyadt állapot. Nagyon nagy mennyiségű izzadás is kialakulhat, ami esetén pótolni kell a folyadékot és sót is, mivel kiszáradás léphet fel.
Ha nem gyógyszeres kezelés mellett döntesz, akkor nagyon hatásos lehet a hűtőfürdő.

 

Csak akkor szabad fizikai kezelést alkalmazni ha a betegnek nem okoz fájdalmat. Nagyon jó megoldás lehet még a priznic ami azt jelenti, hogy az egész testre állott vizes borogatást teszünk. Ezt ma már nem nagyon alkalmazzák, mivel sok kisgyerek nagyon rossz élményként éli meg.
 

A láz kialakulásának okai