Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Lázcsillapítás gyermekek esetén

2023. 12. 12. 09:10:00 hillvital.hu

Nagyon sok szülő nincs is tisztában azzal, hogy mit a láz illetve hogyan is kell a lázat csillapítani.

Először is tisztázni kell, hogy lázról 38 Celsius fok feletti testhőmérséklet esetén beszélünk.
 

A lázat lehet mérni hónaljban, szájban, fülben de végbélben is. Végbélben történő lázmérés esetén le kell vonni 0,5 Celsius fokot. Magyarországon a régi higanyos lázmérők már 2009 óta nem kaphatóak, ezeknek a helyét már átvették a digitális lázmérők.


Mindig meg kell mérni a kisgyermek lázát, nem elég hinni annak ha rátesszük a kezünket a homlokára. Nem tart sokáig egy lázmérés és biztos adatot ad. Azt is fontos tudni, hogy a láz nem egy betegség hanem egy tünet. Ez egy jel ami rámutat arra, hogy valami probléma van a szervezetben. A láz hasznos hiszen ilyenkor az immunrendszer sokkal aktívabban működik, magas hőmérséklet esetén a kórokozók sokkal gyorsabban elpusztulnak.

 

Hogyan zajlik a lázmérés végbélben?

A Bethesda Gyermekkórház ajánlása szerint a csecsemők és a kisdedek esetén a lázmérés legbiztosabb módja a végbélben való mérés. A gyermeket fektessük a hátára és emeljük fel a lábait a sarkánál fogva. A lázmérőt kenjük be vékonyan popsikrémmel, majd helyezzük a lázmérőt a végbélnyílásba 2-2,5 cm mélyen. 2-3 percig tartsuk ott, hogy megfelelő eredményt kapjunk. A lázat a végbélbe mérve 0,5 fokkal magasabb értéket kapunk, mint hónaljban mérve.


Azt szokták javasolni, hogy hőemelkedésre ne adjunk gyógyszert. Sokan azt javasolják, hogy az első lázra ne adjanak antibiotikumot, mivel a baktérium a szervezet természetes védekező rendszere miatt és a megemelkedett testhőmérséklet miatt is elpusztulhat.A fizikális lázcsillapítás lehet a hűtőfürdő és a priznitz vagyis a vizes borogatás. Ha a gyermeknek nem esik jól, kellemetlen, akkor nem szabad folytatni.
 

A hűtőfürdő esetén a kíméletességre kell törekedni. Csupán engedni kell a fürdőkádba a testhőmérsékletnek megfelelő hőmérsékletű vizet. Bele kell ültetni a kicsit az alkarunkkal alátámasztva, aztán óvatosan langyos víz hozzáadásával kell hűteni a vizet. Arra kell figyelni, hogy ne hűtsük le túl hamar a vizet valamint 31 Celsius fok alá nem menjünk.


A priznitz vagyis az állott vizes borogatás. Évszázadok óta használják ezt a módszert, ám a kellemetlenséges miatt ma már annyira nem javasolt. Ha a kicsi közérzete rossz, akkor mindenképpen gyógyszeres lázcsillapításra van szükség. Ezt a legrosszabb esetben kell bevetni. Azok a gyógyszerek amelyek szalicilsavat tartalmaznak azokat 10 év alatti gyermekeknél nem szabad alkalmazni, mivel vírusfertőzés alatt akár májelégtelenséget is okozhat.

A láz csillapítása gyermekek esetén