Az egyik legjobb rostforrások a babfélék és a hüvelyesek.
Nagyon sok fehérje valamint B-vitamin található bennük. Érdemes ezeket rendszeresen fogyasztani, mivel rendkívül egészségesek és egy nagy előnyük, hogy olcsóak. Mivel magas a tápanyagtartalmuk, ezért rendkívül előnyösek az egészségre. A rendszeres fogyasztásuk nagyban segíthet csökkenteni a koleszterinszintet valamint a vércukorszintet is.
Magas a fehérjetartalmuk, ezért nagyszerű húspótló lehet belőle. A szójabab nagyon népszerű Ázsia egyes részein. Nemcsak nyersen hanem párolva is lehet fogyasztani. Lehet belőle tofut is készíteni. Már egy csészényi szójababban 31 gramm fehérje van, ezért fogyaszthatják vegánok és vegetáriánusok is. A fehérje mellett nagyon gazdag még rostban, vasban, cinkben, magnéziumban és káliumban is. A vesebab is nagyszerű tápanyagforrás. Már egy csészényiben 15 gramm fehérje van, 13 gramm rost és több mint 5 gramm vas. Mivel magas a rosttartalma, ezért nagyon hatékony lehet a vércukorszint csökkentésében is.
Nagyon egészséges a csicseriborsó ami nagyon népszerű magyarországon. Már egy csészényiben 14,5 gramm fehérje található, valamint 13 gramm rost és 5 gramm vas is. A fogyasztása segíthet a szívbetegség csökkentésében valamint megelőzhető vele a rák kialakulása. Nagyszerű hüvelyes a fehérbab is ami már konzerv formában is kapható. Egy csésze fehérbab több mint 19 gramm rostot, 15 gramm fehérjét, 4 gramm vasat és sok B-vitamint tartalmaz. Magas koleszterinszint esetén ajánlott a fogyasztása.
A fekete bab is rendkívüli, egy csészében több mint 15 gramm fehérje, 15 gramm rost és 4 gramm vas van. Ez is segít a vércukorszint stabilizálásában. A pinto bab is szinte ugyanolyan tápanyag tartalommal rendelkezik mint a fekete bab. Azok akik hetente legalább 4-5 alkalommal fogyasztanak pinto babot, azok sokkal ritkábban lesznek szívbetegek és ez érvényes az inzulinrezisztensekre is. Összegezve mindenképpen megéri fogyasztani ezek közül valamelyiket rendszeresen, mivel nagyszerű hatásokkal rendelkeznek. Tapasztald meg te is!