Nagyon fontos ősszel az immunerősítés, mivel ilyenkor sokkal könnyebben meg lehet fázni, kialakulhat a vitaminhiány és az őszi levertség is megkörnyékezi az embert. Ez a lista most a legegészségesebb őszi gyümölcsöket és zöldségeket foglalja magába.
Alma
Ez számít talán a világ legnépszerűbb gyümölcsének. Egész évben hozzá lehet jutni. Ősszel a legjobb amikor beindul az almaszezon. Több mint 30 féle a szervezet számára fontos nyomelemet és vitamint tartalmaz.
Szőlő
Az ősz másik királya a szőlő. Ilyenkor zajlik a szüret, éppen ezért egyszerű friss és finom szőlőhöz hozzá jutni. Nagyszerű erősítő és tápláló a szőlő. Található benne B3-, B6- és E-vitamin is. Ásványi anyag tartalma is kiemelkedő, található benne foszfor és magnézium is.
Füge
Hazánkban annyira nem népszerű a füge pedig nagyon sok pozitív hatása van. Található benne A- és B-vitamin is valamint gazdag kalciumban, magnéziumban, foszforban és káliumban is.
Avokádó
Nagyon magas az antioxidánstartalma és többféleképpen is fel lehet használni. Az antioxidánsok mellett található benne B1-, B2-, B3-, B5- és K-vitamin is. Tartalmaz még folsavat, káliumot, cinket, rostokat és telítetlen zsírsavakat is.
Birsalma
Nagyon sokan nem szeretik az erősen savanyú íze miatt. Pedig kiváló immunerősító gyümölcs. Nagyon jó étvágyserkentő gyümölcs, de található benne A-, B1-, B2-, B6-, E-, és P-vitamin is. Tartalmaz még vasat, magnéziumot és kalciumot is.
Sütőtök
Az egyik legismertebb őszi zöldség a sütőtök. Nagyon sokféleképpen elkészíthető. Nagyon magas a C-vitamin tartalma, éppen ezért egész évben érdemes fogyasztani. A káliumtartalmának köszönhetően tisztítja a vért és a segíti a szervezet méregtelenítését.
Édesburgonya
Ízben hasonlít a sütőtökhöz. Már néhány darabból is elegendő adag étel készíthető. Nagyon gazdag vitaminokban, található benne B1-, B2-, B6- és E-vitamin is. Nagyszerű fehérje és ásványi anyag forrás is.
Padlizsán
Nagyon sokféleképpen elkészíthető ez a zöldség. Nagyon jó hatással van a szívre és megelőzhető vele a cukorbetegség is. Nagyszerű C-vitamin forrás, de található benne még B- és K- vitamin is valamint magnézium és mangán is.
Vöröskáposzta
Nagyszerű lehet savanyítva, párolva vagy csak egyszerűen salátába. Rendkívül magas az A-, B- és C- vitamintartalma.
Kelkáposzta
Hasonlóan a vöröskáposztához a kelkáposzta is nagyszerű vitaminforrás. Nagyszerű lehet a zöldturmixba is. Nagyon jó antioxidáns, és segít megelőzni a megfázást is. Tartalmaz A-, B- és C- vitamint is.