Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A leggyakoribb fogápolási tévhitek

2021. 01. 26. 13:03:00 Veress Máté - HillVital

Összegyűjtöttünk pár fogápolási tévhitet.
 

A tejfogakat nem kell ápolni. Nagyon fontos, hogy egészségesen tartsuk a tejfogakat is. Ha már a tejfogak is rosszak, a megmaradó fogak is rosszul fejlődhetnek.
 

Az erős dörzsölés hatékony. Épp ellenkezőleg. Ha túl erősen vagy túl erős sörtéjű fogkefével mosunk fogat, fennáll annak a veszélye, hogy a fogzománc eltűnik, lekopik, valamint megsérül a fogíny, melynek során az visszahúzódik, s szabadon marad a fognyak. 

 

Kicsi, söprő mozdulatokat alkalmazzunk fogmosás során, a fogínytől a fog felé.
 

A rossz fogak örökletesek. Ez sem igaz. Mindenki a saját fogai épségéért felelős. A szuvasodás elleni védekezőképesség az örökletes. Segítsünk a génjeinknek. Még a legjobb örökletes tulajdonságok is tehetetlenek a rossz fogápolási szokásokkal szemben.
 

A rágógumi helyettesíti a fogmosást. A rágógumi támogathatja a szájhigiéniát azáltal, hogy fokozza a nyáltermelést, mely által fontos ásványi anyagokhoz juttatja a fogakat, így erősítve a fogzománcot. Ugyanakkor kellemes szájízt kölcsönöz, de a napi rendszeres fogápolást nem helyettesíti!
 

A fogfehérítés nem árt. Azért legyünk óvatosak! Az úgynevezett „bleaching" eljárás során kémiai folyamat megy végbe a szájüregben, s megtörténhet, hogy a fehérítő anyag a laza tömésekbe és a fogak közötti résekbe jut, és károsíthatja az idegeket. A hidakat és a koronákat nem lehetséges fehéríteni.
 

Akkor kell fogkefét cserélni, ha a sörték szétállnak. Nem ez határozza meg. Kéthavonta ajánlott új fogkefét beszerezni, 12 hét után ugyanis 30 százalékkal csökken a sörték tisztító hatása. (Zárójelben jegyezzük meg: Attól függ, hogy mennyit használta. És az is meghatározza, hogy ki hányszor mos fogat naponta és hány percig.).
 

A fluoridok nem fontosak
 

Ez nem igaz. A fluorid védi a fogzománcot, valamint megakadályozza, hogy elszaporodjanak a baktériumok, védi a fogak felszínét és megelőzi a fogszuvasodást. Érdemes jódozott vagy fluoridtartalmú sóval főzni mivel evés közben így megfelelő mennyiségű fluorid jut a szervezetbe.

Csak akkor kell fogorvoshoz menni ha panasz van

Ez sem igaz. Javasolt félévente fogászati vizsgálatra menni, hiszen így elejét lehet vennie a problémáknak. A vizsgálat során nemcsak a meglévő problémákat lehet kezelni hanem a kezdetleges problémákra is fény derülhet. Érdemes a vizsgálat során a fogkövet is eltávolíttatni.

 

Citrusok, savas gyümölcsök és borivás után nem ajánlott fogat mosni, mivel a savak nem tesznek jót a fogínynek. Érdemes 30 percet várni, hogy a sav semlegesüljön.

A fogselymet nem szabad fűrészelő mozdulattal használni mivel nem tesz jót a fogínynek. A helyes technika a fel és le csúsztatás a fogak között.

Az emberek átlagosan 45 másodpercet töltenek fogmosással, ez viszont nem elegendő idő ahhoz, hogy teljesen tiszták legyenek a fogak.

 

Ezek a leggyakoribb fogápolási tévhitek.