Biztosan te is hallottad már, hogy a lúgosítás az egészség egyik megőrzője.
Ez teljesen így van, ez az egyik kulcs az egészség megtartásához, mivel nagyon nem egészséges ha a szervezet elsavasodik.
Az elsavasodás előbb vagy utóbb nagy gondokat illetve betegségeket okozhat. Nagyon fontos, hogy figyelj a jelekre és helyesen is kell táplálkozni. Most megtudhatod, hogy milyen tünetei vannak az elsavasodásnak és hogyan lehet lúgosítani. Egyáltalán nem újféle dolog a lúgosítás, de az biztos, hogy a helye táplálkozáson múlik minden.
Először is érdemes tisztázni, hogy mi is az a sav-bázis egyensúly?
Az ember szervezete, ki van téve nap mint nap a változó mennyiségű savas anyagoknak. Egy egészséges ember esetében ezek a savak egyensúlyban vannak, ezért aki egészséges az jól érzi magát és nagyon jó teljesítőképességgel rendelkezik. A szervezet ideális pH értéke 7,3 ez a sav-bázis egyensúly. A szervezetnek az a célja, hogy a megfelelő pH értéket biztosítsa. Ez az egyensúly azonban eléggé törékeny és ezt több külső tényező is befolyásolhatja. A mai életformák egyértelműen az elsavasodás irányába billentik a mérleget. Az egyik oka, hogy nem táplálkozol megfelelően vagyis ez azt jelenti, hogy túl sok tartósított élelmiszert fogyasztasz, kevés a zöldség és a gyümölcs az étrendedben.
A mozgásszegény életmód egyre jellemzőbb az emberekre vagyis nem sportolnak semennyit vagy csak nagyon ritkán. A felgyorsult életvitel is szerepet játszik az elsavasodásban. Sokkal több stresszhatás éri az embert valamint nagyon káros környezeti hatásoknak vagyunk kitéve. A szervezet többféle tünettel is jelezheti az elsavasodást. Ilyen tünet lehet a száraz bőr, az indokolatlan izomláz, ízületi fájdalom vagy izomfeszültség, kimerültség, fájdalom, idegesség, emésztési zavarok, hirtelen elhízás de egyes súlyos betegségekre (magas vérnyomás, depresszió, cukorbetegség) való fokozott hajlam.
A túl sok sav sajnos minden szervet képes tönkre tenni és későbbi betegségek kialakulásához vezethet.
De hogyan is állíthatod helyre a sav-bázis egyensúlyt?
Először is naponta kell fogyasztanod friss gyümölcsöt és zöldséget de nem csak néhány szemet hanem normális adagokat. Hagyd el a feldolgozott élelmiszereket, érdemes olyan ételek után nézni amelyek segítik a lúgosítást. Ha magas vitamin és ásványi anyag tartalmú ételeket fogyasztasz, akkor az lehet az első lépés. Ki kell iktatnod még a szervezetedből a tartósított ételeket is. Érdemes lejjebb vinni a húsfogyasztást valamint a zsíros ételek fogyasztását. Édességből sem szabad annyit fogyasztani mint eddig mivel az is savasít. Az alkoholt, a cigarettát, a szénsavas üdítőitalokat és a kávét is ajánlott elhagyni. Ajánlott még csökkenteni az olajos magvak, a pékárukat és a tésztafélék fogyasztását is.
De most nézzük, hogy pontosan milyen élelmiszerek lesznek a segítségedre a lúgosításban.
A zöldségekre kell helyezni a legnagyobb hangsúlyt, ilyen a brokkoli, a burgonya, a cékla, a cukkini, a hagyma, paradicsom, paprika, uborka, spenót és a káposztafélék. Nagy részük zöld növény ugyanis a klorofill nagyon jó lúgosításra, az egyik legjobb klorofill tartalomban a zöldárpa. A zöldárpát mindenképpen érdemes rendszeresen fogyasztanod.
Nagyon jó lúgosítók a gyümölcsök közül az alma, ananász, cseresznye, görögdinnye, körte, málna, meggy, szőlő, szeder, őszi és a sárgabarack is. A zsírszegény tejtermékek közül a kefír, a natúr joghurt és a tojássárgája is. A hüvelyesek közül érdemes még borsót és zöldbabot fogyasztani rendszeresen.
Reméljük sokat tudtunk segíteni és neked is sikerülni fog a lúgosítás.