Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A legegészségesebb májusi zöldségek!

2022. 05. 26. 10:22:00 Veress Máté - HillVital

Májusban azért már eljön az ideje a vitaminraktárok feltöltésének. Ajánlott a zöldségek és a gyümölcsök változatos fogyasztása, mivel a szervezet számára nélkülözhetetlen a vitamin és az ásványi anyag bevitel.
 

Érdemes mindig a szezonális terményeket fogyasztani, mivel ezek nem biztos, hogy elérhetők el az egész évben. Nézzük is most, hogy miket érdemes fogyasztanod!


Spárga

Ez egy igazi fogyókúrás zöldség. Beilleszthető szinte bármilyen étrendbe, mivel 90%-a víz és a kalóriatartalma is alacsony. Nagyszerű tápanyagbombának számít. Található benne B-, C- és E-vitamin is valamint magas a kalcium, kálium, cink, foszfor és vas tartalma is. Kiváló vízhajtónak számít mivel stimulálja a veséket. Csupán 10-15 percig kell főzni. Lehet tálalni salátába vagy köretként is.


Spenót

Nagyszerű energiabomba a spenót. Májusban nincs szükség konzerves spenótra mivel itt a szezonja. Tele van rostokkal, antioxidánssal és ásványi anyagokkal is. A zöldségek közül a spenót tartalmazza talán a legtöbb vasat, azonban azért ez nem annyira magas mint sokan mondják. Nem ajánlott sokáig áztatni mert kioldódnak a benne lévő vitaminok ás tápanyagok. Készíthetsz belőle főzeléket, de nagyszerű lehet főtt rizzsel is.

Rebarbara


Zöldségnek számít a rebarbara azonban gyümölcsként tekintenek rá. A rebarbarának eléggé markáns íze van, ezért nem mindenkinek a kedvence. A savanykás ízét a benne található alma-, citrom és oxálsavnak köszönheti. Kevés kalória található benne. Magas az A-, B1-, B2- és a C-vitamin tartama. Ásványi anyagokban is bővelkedik egész pontosan tartalmaz niacint, káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat és szelént is. A levelét nem szabad fogyasztani mert mérgező.

 

Retek

Érdemes gyakran fogyasztani a hónapos retket vagyis a vörös színűt. Mivel nagyon magas a rost tartalmat de alacsony a kalóriatartalma, ezért beilleszthető a diétába. Nagyon magas a vitamin tartalma, található benne A-, B1-, B6- és C-vitamin is. Meg kell említeni az ásványi anyag tartalmát is. Található benne kalcium, magnézium, réz, mangán és vas is. Kiváló lehet salátákba, de mindenképpen nyersen a legjobb.   

Májusi zöldségek.