Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A legkiterjedtebb érzékszervünk a bőr

2020. 01. 28. 12:54:00 Sági Zsolt - HillVital

A bőrünk a legnagyobb érzékszervünk.

Ezzel érzékeljük a hideget, meleget, a fájdalmat, a nyomást. De tapintással érzékeljük a tárgyak felületét, szilárdságát is.

Mire figyeljünk bőrünk egészsége érdekében?

A legkisebb bőrhibát is meg kell mutatni szakembernek. A betegség súlyossága nincs összefüggésben az elváltozás nagyságával. Egy pici hiba is lehet veszélyes, de egy nagyobb kiterjedésű elváltozás is lehet veszélytelen. De vigyázzunk, mert egy kezdeti jóindulatú elváltozás később átmehet valami súlyosabb betegségbe. Tehát fontos az állandó megfigyelés.

Kik a legveszélyeztetettebbek?

A napimádók, akik rendszeresen sokat tartózkodnak a napon. Figyelniük kell azoknak is, akiknek a testén sok anyajegy található. De nem árt odafigyelniük azoknak sem, akiknek a családjában már fordult elő melanóma (bőrrák). A legtöbb rendelőben digitális dermatoszkópot használnak. Ezek a legkisebb elváltozásokat is alaposan felnagyítják, a készülék segítségével a felhám alsó rétegeit is látja a szakember. Ezeket a felvételeket archiválni is tudja, így össze tudja hasonlítani a felvételeket az előző vizsgálatokkal.

Mire kell leginkább figyelni?

Ha az anyajegy…

… 4 mm-nél nagyobb átmérőjű, és elkezdett nőni.

… színe megváltozott, sötétebb lett.

… vérzik, hámlik, viszket.

… alakja megváltozott, a széle szabálytalan lett.

… kiemelkedik a bőr felszínéből.

Mire van szüksége a bőrnek?

A-vitamin: Az A-vitamin szedése, vagy A-vitamint tartalmazó ételek evése segítenek abban, hogy a bőr ne legyen száraz és réteges. Segít hidratálni a bőr mélyebb rétegeit. Egyszerűen elég lehet az is ha fogyasztunk egy-egy répát, narancsot vagy akár egy szelet sárgadinnyét.

C-vitamin: A C-vitamin hizzájárul ahhoz, hogy a kollagén, illetve az elasztin kevésbé roncsolódjon. Védi a bőrt a nap által okozott károsodástól, valamint a szabad gyököktől.

E-vitamin: Az E-vitamin szintén egy antioxidáns, amely gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatással is rendelkezik.

A bőr tulajdonságai