Levendulás keksz
Hozzávalók:
- 25 dkg margarin
- 32 dkg liszt
- 8 dkg porcukor
- reszelt citromhéj
- fél csomag sütőpor
- 1 tojás
- 1 evőkanál aszalt gyümölcs apróra felvágva (meggy, mazsola, áfonya)
- 2 kiskanál levendulavirág
Elkészítés: Csupán keverjük össze a hozzávalókat, csomagoljuk folpackba, és tegyük egy egész éjjelre a hűtőbe. Reggel vegyük ki a hűtőből, és gyúrjuk 3 rúddá. Szeleteljünk belőle 1 cm vastag szeleteket, és süssük világosra. Feldobhatjuk még a süteményt, ha egy evőkanál szárított, morzsolt levendulavirágot keverünk bele, és így dolgozzuk tovább a tésztát.
Levendulás limonádé: Ez egy nagyon könnyen elkészíthető ital. Forraljunk fel annyi vizet, amennyit inni szeretnénk, és dobjunk bele friss levendulavirágokat. Hagyjuk néhány percig lefedve, hogy álljon. Tehetünk még hozzá citromot, borsmentát, citromfüvet, és fogyasszuk behűtve!
Levendulás jégkocka: Csupán tegyünk egy kis apróra tépett levendulavirágot a tartóba, öntsük rá a vizet, és fagyasszuk le!
Levendulás narancsdzsem: Kiváló párosítás a levendula és a narancs, a citrom és a sárgabarack is. Különleges dzsemet lehet készíteni ezekből a gyümölcsökből ha egy kis szárított levendulavirágot teszel bele.
Levendulás cukor: Ez nagyon könnyedén elkészíthető. A frissen leszedett levendula virágokat szőlőcukorba, gyümölcscukorba teszed és zárd le jól. Néhány hét múlva rózsaszínes lesz a színe és kristályokba áll össze. Ezt akár összetörheted, és használhatod süteményekbe vagy gyümölcssalátákba.