Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A lilaakác metszése - Így csináld!

2023. 06. 15. 11:43:00 hillvital.hu

A lilaakác (Robinia pseudoacacia) egy gyönyörű, díszes fafajta, amelyet a különleges, lila virágai miatt gyakran ültetnek kertekbe és parkokba.

 

Az akácfa rokonaként is ismert, és eredetileg Észak-Amerikából származik.

 

A lilaakác fa magasra nő, kiterjedt koronával rendelkezik, amely árnyékot nyújt a forró nyári napokon. Virágzása különleges látványt nyújt, hiszen gazdagon borítják a fa lila, illatos virágai. A lilaakácot a könnyen nevelhető jellege és a vonzó megjelenése miatt kedvelik, emellett méhlegelő növényként is hasznos.

 

Ha a lilaakác metszéséről van szó, akkor nem kell félnünk a metszőolló használatától.
 

Mikor szokás metszeni a lilaakácot?

 

A metszés ideje nagyon fontos. A lilaakác metszése történhet télen, vagy akár nyár közepén is. A nyári metszés esetében akkor érdemes nekikezdeni, ha már elvirágzott a növény. A lilaakác metszése tavasszal még nem ajánlott.
 

Az első évben javasolt levágni egy vagy több főágat a növény tövénél. Ha az ágak teljesen össze vissza nőnek, akkor a levágást követően javasolt néhány napot várni, hogy látszódjon meg ágak száradtak el. Így elkerülhetjük, hogy véletlenül belevágunk az élő ágakba.
 

A lilaakác metszésénél azt érdemes szem előtt tartanunk, hogy a növény növekedését, terjedését határok között tudjuk tartani, valamint, hogy újabb virágzásra serkentsük azt. A friss hajtásokat három rügyre vágjuk vissza. Ezekből a következő szezonra leveles hajtások, illetve virágbimbók fognak fejlődni.
 

Ha a lilaakác csúnyán túlburjánzott, akkor lényegében egészen olyan mértékben nyírhatjuk vissza, amennyire szeretnénk. Akár eredményként kaphatunk egy 90-100 cm magas növény is. Ezzel azt érhetjük el, hogy a következő tavasszal szép, életerős hajtások fejlődjenek a megmaradt ágakból.
 

Ilyen nagymértékű metszés esetén azonban nem szabad elfelejteni, hogy az ezt követően néhány évig, amíg a növény teljesen meg nem újul nem számíthatunk virágzásra.
 

Gyökér csonkítás
 

Egyes kertészek szerint, az idősebb lilaakácok esetében a gyökereket egy ásó segítségével levagdoshatjuk. Ilyenkor ugyanis szerintük a növény több tápanyagot fog tudni felvenni a talajból. Ennek köszönhetően pedig a növény több virágot képes majd hozni.
 

A lilaakác metszése