Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A lilaakác metszése - Így csináld!

2024. 06. 12. 11:11:00 Hillvital.hu

A lilaakác (Robinia pseudoacacia) egy gyönyörű, díszes fafajta, amelyet a különleges, lila virágai miatt gyakran ültetnek kertekbe és parkokba.

 

Az akácfa rokonaként is ismert, és eredetileg Észak-Amerikából származik.

A lilaakác fa magasra nő, kiterjedt koronával rendelkezik, amely árnyékot nyújt a forró nyári napokon. Virágzása különleges látványt nyújt, hiszen gazdagon borítják a fa lila, illatos virágai. A lilaakácot a könnyen nevelhető jellege és a vonzó megjelenése miatt kedvelik, emellett méhlegelő növényként is hasznos.

 

Ha a lilaakác metszéséről van szó, akkor nem kell félnünk a metszőolló használatától.
 

Mikor szokás metszeni a lilaakácot?

A metszés ideje nagyon fontos. A lilaakác metszése történhet télen, vagy akár nyár közepén is. A nyári metszés esetében akkor érdemes nekikezdeni, ha már elvirágzott a növény. A lilaakác metszése tavasszal még nem ajánlott.
 

Az első évben javasolt levágni egy vagy több főágat a növény tövénél. Ha az ágak teljesen össze vissza nőnek, akkor a levágást követően javasolt néhány napot várni, hogy látszódjon meg ágak száradtak el. Így elkerülhetjük, hogy véletlenül belevágunk az élő ágakba.
 

A lilaakác metszésénél azt érdemes szem előtt tartanunk, hogy a növény növekedését, terjedését határok között tudjuk tartani, valamint, hogy újabb virágzásra serkentsük azt. A friss hajtásokat három rügyre vágjuk vissza. Ezekből a következő szezonra leveles hajtások, illetve virágbimbók fognak fejlődni.
 

Ha a lilaakác csúnyán túlburjánzott, akkor lényegében egészen olyan mértékben nyírhatjuk vissza, amennyire szeretnénk. Akár eredményként kaphatunk egy 90-100 cm magas növény is. Ezzel azt érhetjük el, hogy a következő tavasszal szép, életerős hajtások fejlődjenek a megmaradt ágakból.
 

Ilyen nagymértékű metszés esetén azonban nem szabad elfelejteni, hogy az ezt követően néhány évig, amíg a növény teljesen meg nem újul nem számíthatunk virágzásra.
 

 

Gyökér csonkítás

Egyes kertészek szerint, az idősebb lilaakácok esetében a gyökereket egy ásó segítségével levagdoshatjuk. Ilyenkor ugyanis szerintük a növény több tápanyagot fog tudni felvenni a talajból. Ennek köszönhetően pedig a növény több virágot képes majd hozni.
 

A lilaakác metszése

 

A lilaakácfa metszése, avagy a cserje fává alakítása

A lilaakác (Wisteria sinensis) hagyományosan kúszónövény, de megfelelő metszéssel és formázással fává alakítható.

 

1. Hely és támasz kiválasztása

 • Hely: Válassz egy napos helyet a kertben, ahol a növény elegendő fényt kap.

 • Támasz: Kezdetben egy erős támaszra lesz szükség, például egy karóra, amely segít a fő törzs kialakításában.

 

2. Ültetés

 • Ültesd el a lilaakácot a kiválasztott helyen, ügyelve arra, hogy elegendő helye legyen a növekedéshez.

 

3. A fő törzs kialakítása

 • Kiválasztás: Válassz ki egy erős, függőlegesen növő hajtást, amelyet fő törzsként nevelsz.

 • Rögzítés: Kösd a kiválasztott hajtást egy erős karóhoz, hogy függőlegesen nőjön.

 • Eltávolítás: Távolítsd el az összes oldalhajtást, amely a fő törzstől nő, hogy a növény energiáját a törzs növekedésére összpontosítsa.

 

4. A korona kialakítása

 • Amikor a fő törzs eléri a kívánt magasságot (általában 1,5-2 méter), csípj le a tetejét, hogy serkentsd az oldalhajtások növekedését.

 • Oldalhajtások: Válassz ki 3-5 erős oldalhajtást a korona kialakításához. Ezeket az oldalhajtásokat rendszeresen metszd vissza, hogy dúsabb legyen a korona.

 

5. Rendszeres metszés

 • Téli metszés: Télen, amikor a növény nyugalmi állapotban van, távolítsd el az elhalt, beteg vagy túlzsúfolt ágakat. Ezzel segíted a növény egészséges fejlődését.

 • Nyári metszés: Nyáron, a virágzás után, metszd vissza az új hajtásokat 15-30 cm-re, hogy serkentsd az új rügyek kialakulását a következő évre.

 

6. Karbantartás

 • Öntözés: Biztosíts megfelelő vízellátást, különösen a növekedési időszakban.

 • Táplálás: Tavasszal és nyáron alkalmazz lassú lebomlású műtrágyát, hogy elősegítsd a növény egészséges fejlődését.

 

7. Kártevők és betegségek elleni védekezés

 • Rendszeresen ellenőrizd a növényt kártevők és betegségek szempontjából, és szükség esetén kezelj megfelelő növényvédő szerekkel.

 

 

A lilaakácfa metszése tavasszal

A fává alakított lilaakác (Wisteria sinensis) tavaszi metszése fontos a növény egészséges növekedéséhez és a bőséges virágzáshoz.

 

Az időzítés

 • A tavaszi metszést érdemes akkor végezni, amikor a növény kezd ébredezni a téli nyugalmi időszakból, de még mielőtt teljesen kihajtana. Ez általában kora tavasszal van, március környékén.

 

A fő törzs és a korona metszése

 • Fő törzs: Ellenőrizd a fő törzset, és távolítsd el az összes oldalhajtást, amely a törzsről nő. Ez segít megtartani a fa alakját.

 • Korona: A korona kialakítása érdekében metszd vissza az oldalágakat, hogy dúsabb és rendezettebb legyen.

 

Az új hajtások metszése

 • A tavalyi évben növekedett új hajtásokat metszd vissza úgy, hogy 2-3 rügyet hagyj meg. Ez segít serkenteni az új virágrügyek kialakulását és szabályozza a növény növekedését.

 • Az erős növekedésű hajtásokat is vágd vissza, hogy kontrolláld a növekedést és elősegítsd a virágzást.

 

Az elhalt és beteg részek eltávolítása

 • Távolítsd el az elhalt, beteg vagy sérült ágakat, hogy a növény energiáját a virágzásra és az egészséges növekedésre összpontosítsa.

 

A nem kívánt hajtások eltávolítása

 • Vágd le azokat a hajtásokat, amelyek nem illeszkednek a kívánt formához vagy zavarnák a fa alakját. Ez különösen fontos a fává alakított lilaakác esetében, hogy megőrizze a formáját.

 

Metszés után

 • Öntözd meg a növényt alaposan, hogy segítse a regenerálódást a metszés után.

 • Alkalmazz lassú lebomlású műtrágyát, hogy biztosítsd a növény számára a szükséges tápanyagokat.