Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Macula degeneráció és a középkori látásromlás

2023. 02. 24. 15:43:11 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

Az életkorral összefüggő makuladegeneráció (AMD) középkori látásromlás egyik leggyakoribb oka.

 

Az AMD olyan állapot, amelyben a retina központi részén (a makulában) található sejtek idővel károsodnak és elhalnak.

 

A makula a retina egy kis területe, amely a látásunk központi részét adja, és lehetővé teszi számunkra, hogy élesen lássunk, olvassunk, vezessünk és részleteket észleljünk. Az AMD károsítja az erek működését, amelyek oxigént és tápanyagokat szállítanak a makulába, ami végső soron a makula pusztulásához vezethet.

Az AMD általában lassan alakul ki, és először egyetlen szem érintett, majd fokozatosan az érintett szem látásvesztése rosszabbodik. Az AMD előfordulásának legnagyobb rizikófaktora az életkor, de a dohányzás, a magas vérnyomás, az elhízás és az életmód is szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában.

 

Az AMD miatt a makula pusztulásának következtében a középtávolságban és a központban elmosódott, torz képet látunk, ami befolyásolja az éleslátást, az olvasást, a számítógépes munkát, az arcfelismerést, az autóvezetést és más napi tevékenységeket.

Az életkorral összefüggő makuladegeneráció (AMD) jelenleg nem gyógyítható, de bizonyos életmódbeli változások és terápiák segíthetnek a betegség előrehaladásának lassításában vagy leállításában.

 

Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan módszert, amelyek segíthetnek a makuladegeneráció elleni küzdelemben:

 

Egészséges életmód: Az egészséges életmód kulcsfontosságú szerepet játszik az AMD kezelésében és megelőzésében. Az egészséges étrend, amely gazdag antioxidánsokban, például C- és E-vitaminokban, cinkben és luteinben, segíthet megőrizni a szem egészségét és csökkentheti az AMD kockázatát. Az egészséges testsúly és az aktív életmód szintén segíthet a szem egészségének megőrzésében.

 

Dohányzás elhagyása: A dohányzás jelentősen növeli az AMD kialakulásának kockázatát, ezért a dohányzás elhagyása nagyon fontos.

 

Rendszeres szemvizsgálat: Az időben történő szemvizsgálatok segíthetnek az AMD korai felismerésében, ami fontos a kezelés hatékonysága szempontjából.

 

Vitamin- és táplálék-kiegészítők: Bizonyos vitaminok, például a C- és E-vitamin, a cink és a lutein, segíthetnek a szem egészségének megőrzésében és az AMD kockázatának csökkentésében.

 

Injekciós terápia: Az injekciós terápia bizonyos esetekben hatékony lehet az AMD kezelésében, amely során gyógyszereket juttatnak a szembe, amelyek segíthetnek megállítani az AMD előrehaladását.

 

Fotodinamikus terápia: Ez a kezelés egy speciális anyagot használ, amelyet a szembe injektálnak, majd egy speciális lámpa segítségével aktiválják. Ez a kezelés segíthet a makuladegeneráció bizonyos formáinak kezelésében.

 

Sebészeti kezelések: Ritka esetekben a makuladegeneráció sebészeti kezelése is szükségessé válhat.

Egy nő néz a sál mögül