A magas vérnyomás legyőzésének a titka nemcsak a sóbevitel csökkentésében, hanem 3 másik ásványi anyag bevitelének a megnövelésében rejlik, ez pedig a kalcium, a magnézium és a kálium.
Nézzük, hogy mely ételek segíthetnek a magas vérnyomás ellen:
Ebben mind a 3 ásványi anyag megtalálható nagyobb mennyiségben. Felhasználhatjuk levesekhez, salátákhoz és köretekhez is.
A napi kalciumszükséglet felét tartalmazza magában. De van benne magnézium és kálium is. Felhasználhatjuk salátaöntetekhez, de ehetjük magában is.
A kivi mellett még a banán és az őszibarack tartalmaz nagyobb mennyiségben magnéziumot, káliumot és kalciumot. Akár együtt is lehet őket fogyasztani salátában.
Az avokádó az egyik legegészségesebb gyümölcs a világon. Ez is tartalmazza mind a 3 ásványi anyagot, de ezek mellett még olyan zsírok és antioxidánsok is találhatóak benne, amelyek megvédenek a gyulladások ellen.
Étcsokoládé
Egy kutatás szerint, egyes bennszülött kultúrákban a magas vérnyomás teljesen ismeretlen jelenségnek számít. Ez annak köszönhető, hogy az indiánok rendszeresen fogyasztanak csokoládét illetve kakaót. Ennek köszönhetően a magas vérnyomás és az abból származó betegségek szinte egyáltalán nem fordulnak elő. A legalább 70%-os kakaótartalmú csokoládé hatékonyságát a magas vérnyomás ellen már tudományos kísérletekkel is alátámasztották.
Fokhagyma
A fokhagyma szíverősítő hatását már az ősi kultúrákban is ismerték. A fokhagyma titka a szagában rejlik. Erőteljes illatát és ízét bizonyos aminosavak adják, amik a szervezetben kénes vegyületekre bomlanak le. Ezek a vérbe jutva fejtik ki hatásukat, lazítják a véredényeket, ezáltal felfrissítve a vérkeringést. Azonban míg a fokhagyma természetes állapotában rendkívül jótékony, a mesterséges készítményeknek akár súlyosabb mellékhatásai is lehetnek. Így érdemes inkább alaposan megfőzni a fokhagymát, mint mesterséges készítményeket szedni.