Az egészségtelen életmód sok problémát okoz a szervezetben, de közülük kevés szó esik a magnéziumhiányról.
Nézzük, milyen veszélyeket rejt magában!
A magnézium az emberi szervezetben a negyedik legnagyobb mennyiségben jelen lévő ásványi anyag. Jelenléte nagyon sok folyamatban nélkülözhetetlen. Segíti a vázizom, a szívizom és a méhizom működését. Javítja az idegek működését, jótékonyan befolyásolja a szív- és érrendszer működését, szabályozza a vérnyomást. A magnézium hiánya izomgörcsöt, levertséget, de szívizomproblémákat is okozhat.
A megfelelő magnéziumbevitel nőknél naponta 300 mg, férfiaknál naponta 350 mg. Kiegyensúlyozott táplálkozás és életmód mellett azonban ez a mennyiség a táplálékkal is bevihető. Vannak esetek azonban, amikor magnéziumpótlásra van szükség.
Mikor van szükség fokozott pótlásra?
A fokozott stressz emeli a napi magnéziumszükségletet, de magnéziumhiányt idézhet elő a túlzott fehérje- és zsírfogyasztás is. Pl. szénsavas üdítőitalok, virslik, felvágottak, fagylaltok túlzott fogyasztása. Terhes nőknek és szoptatós anyáknak is szüksége lehet magnéziumpótlásra, de sportolás esetén is nagyobb mennyiségre van szükség.
Helyes táplálkozással a magnéziumhiány is orvosolható.
Mivel a magnéziumsók vízben oldódnak, így a gyakran alkalmazott, hibás konyhai eljárásokkal sajnos magunk is csökkentjük az egyébként egészséges ételek magnéziumtartalmát. Például nem jó túl hosszan áztatni és főzni a magnéziumtartalmú ételeket. Jó tanács: érdemes kevés főzővízben elkészíteni, és a főzővizet is felhasználni, hisz abban oldódik ki a magnézium egy része. A finomított gabonaalapú termékek (fehér kenyér, finom pékáruk) túlzott fogyasztása is a magnéziumbevitel csökkenéséhez vezethet.
A legfontosabb magnéziumforrások a zöldségek, a burgonya, a különféle hüvelyesek, a halfélék és a csonthéjas gyümölcsök. Igen fontos a megfelelő magnéziumtartalmú ásványvizek fogyasztása is, különösen a sportolók számára. Ha szükséges, étrend-kiegészítőkkel is pótolhatjuk a magnéziumot a szervezetünk számára.