Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Májunk legfőbb ellenségei

2017. 05. 31. 16:09:00 Sági Zsolt - HillVital

A májunk bizonyos mértékig képes saját magát meggyógyítani, de vannak olyan életmódbeli szokások, amelyekkel kimondottan ártunk neki.

A máj az egyik legfontosabb szervük. Mindent feldolgoz, ami bekerül a szervezetünkbe.
Az egyik legfontosabb feladata a méregtelenítés. Ahhoz, hogy megőrizzük egészségét, megfontolandók a következő tanácsok.

Túlzott alkoholfogyasztás

Sajnos ez a leggyakoribb oka a máj károsodásának. A túl sok alkohol miatt a máj nem képes arra, hogy a szervezetünkbe jutó méreganyagokat kiválassza, hisz a máj az alkohol feldolgozásával van elfoglalva. A májsejtek emiatt sérülnek, ami hosszú távon visszafordíthatatlan következményekkel jár. A máj ugyan nagyon hatékonyan gyógyítja meg saját magát, de az alkohol miatt bekövetkező sejtpusztulásból általában már nem tud felépülni.

Dohányzás

A dohányzás sok mindenre káros: tüdőre, a szív-és érrendszerre, a bőrünkre, és persze a májra is. A dohányfüstben található méreganyagok oxidatív stresszt okoznak, és tartósan rombolják a máj sejtjeit. A mérgező vegyületek az évek folyamán fokozatosan rontják a máj méregtelenítő képességét.

Túlzott gyógyszerfogyasztás

A szájon át szedett gyógyszerek, gyógynövények, étrend-kiegészítők lebontása is a máj feladata. Ezek többsége nem okoz komolyabb problémát a májnak, de ha bizonyos gyógyszerekből túl sokat szedünk, az az évek során sajnos károsíthatja a májunkat. 
Az egyik legkomolyabban károsító hatású gyógyszer-hatóanyag az acetaminofen, mely sok fájdalomcsillapítóban és megfázás elleni szerben található meg. De nemcsak a gyógyszerek lehetnek veszélyesek! Például az A-vitaminnak is van májkárosító hatása, ha túl nagy adagban szedjük.

Elhízás és alultápláltság

Van úgy, hogy az elhízott emberek valójában alultápláltak, hiszen nem jó minőségű, hizlaló, tápanyagokban szegény ételeket fogyasztanak. Így a testsúlyuk nagy, viszont vitaminokban, ásványi anyagokban hiányt szenvedhetnek. Ez megviseli a májat. Egyrészt a túl sok zsírt és cukrot nem tudja feldolgozni a máj, így az elraktározódik a májban. Másrészt, a vitaminhiány miatt a máj nem tud megbirkózni az oxidatív stresszel sem. Az eredmény: a máj elzsírosodása, gyulladása, illetve a májsejtek pusztulása.

Alváshiány

A túl kevés alvásnak számos kellemetlen mellékhatása ismert. Okozhat akár súlyos betegségeket is, például májkárosodást. Akik keveset alszanak, biológiai ritmusuk felborul, így a máj nem tudja megfelelően feldolgozni a zsírt, és nem képes, hogy regenerálja önmagát.

Májunk legfőbb ellenségei

Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Életmód