A mákolajat hidegsajtolással szokták kinyerni a mákszemekből.
A hideg sajtolásról a cikk végén még szó lesz. Röviden ez azt jelenti, hogy mindenféle vegyi eljárástól mentes és nincs szükség tartósítószerre az előállításához.
Mire jó a mákolaj?
Napjainkban több szakorvos is ajánlja a mákolajat, mivel a rendszeres fogyasztásával megelőzheted a csontritkulást, valamint ha már kialakult a folyamat, akkor jelentősen csökkenthető. Már több kutatás is bebizonyította a pozitív hatásait.
A hidegen sajtolt mákolaj nagy mennyiségben tartalmaz foszfort aminek kiemelkedő szerepe van a csontképzésben. Kalciummal együtt rendkívül egészséges csontozat és fogazat érhető el és erősíti is azokat. Nagy feladata még a sejteket körülvevő hártyának a felépítése. Képes szabályozni a fehérjék létrehozását és a működését is. A foszfortartalmú vegyületek tartalmazzák az energiát, ami nagyon fontos a sejtek működéséhez.
A mákolaj mire jó még?
Gazdag még E-vitaminban, vasban és magnéziumban is. A vas a vérszegénység kialakulását képes megakadályozni. Az öregedési folyamatok csökkentésében is segíthet. A mákolaj fogyasztása ajánlott még a szív- és érrendszeri betegségben küzdőknek is valamint magas vérnyomással szenvedőknek. Képes normalizálni a vér koleszterinszintjét is. Mivel a mákolajnak kedvező a zsírsavösszetétele, ezért csökkenti a trombózis és az embólia kialakulásának a veszélyét. Nagyban támogatja az immunrendszer munkáját, így pedig sok betegséget el lehet kerülni. Még akár a sebgyógyulást is képes gyorsítani, valamint a szellemi teljesítőképességben is segít. Több helyen természetes altatónak is használják, tehát aki alvásproblémákkal küzd, annak mindenképpen ajánlott kipróbálnia lefekvés előtt.
Segíthet-e a mákolaj székrekedés esetén?
A mákolaj használata ilyen probléma esetén is ajánlott lehet. Ennek oka, hogy magas a rosttartalma mellett tartalmaz olyan zsírsavakat is, amelyek segíthetnek enyhíteni a székrekedést. A túlzott mennyiségű mákolaj fogyasztása hashajtó hatású lehet, és esetleg hasmenést okozhat. Kezdetben ajánlott alacsonyabb adagokkal kezdeni, majd fokozatosan növelni a mennyiséget az egyéni tolerancia és az elvárt hatások figyelembevételével.
A mákolaj napi fogyasztása
Felnőtteknek ajánlott naponta 1 evőkanálnyi mákolajat fogyasztani reggel éhgyomorra, gyerekeknek pedig napi 1 teáskanálnyit.
Már ennyivel nagyon sok értékes vitaminnal és ásványi anyaggal látod el a szervezetedet. Ha sajnálatos módon már csontritkulásod van, akkor érdemes megemelni a napi adagot 1 evőkanállal, de erről mindenképpen konzultálni kell a kezelőorvossal. Ha esetleg nem szereted magában az olaj ízét, akkor keverheted egy kis mézhez és így sokkal kellemesebb lesz lenyelni. Nagyon fontos a rendszeresség a mákolajnál is, mivel csakis úgy érvényesülnek a jótékony hatásai. Tehát mindennap kell fogyasztani. Csakis a 100%-ban természetes, hidegen sajtolt mákolajat szabad megvásárolni mint amilyen a HillVital Mákolaj is.
Most pedig jöjjön egy kicsit bővebben a már sokat említett hideg sajtolás kifejtése.
A hidegsajtolás előtt a növény magvait először jól megtisztítják aztán kiszárítják, de úgy, hogy nem érintkeznek semmiféle hozzáadott vegyianyaggal. Tehát a lehető legtermészetesebb kezelés után kerülnek bele a présgépbe, tehát semmit nem veszítenek az értékes anyagaikból. A hidegsajtolásnál egész végig 40 Celsius fok alatti hőmérsékleten tartják az alapanyagokat, mivel így szinte minden értékes tápanyag és összetevő képes túlélni a folyamatot.
A hidegsajtolás folyamata sokkal időigényesebb mint a meleg sajtolás és kevesebb olajat is ad. Ezért számít drágábbnak a hidegen sajtolt olaj, viszont a minőség szempontjából hatalmas a különbség. Megéri az egészségedre rákölteni azt a plusz összeget.
A hidegen sajtolt olaj nagyon sokat tehet hozzá az egészségedhez. Nem is meglepő, hogy az orvosok és a szakemberek sem csupán konyhai kiegészítőként tekintenek a hidegen sajtolt olajra, hanem ajánlják a fogyasztását reggel éhgyomorra.
A mákolaj káros hatásai
A mákolaj jótékony hatásai mellett bizonyos esetekben negatív, káros hatásokkal is rendelkezhet.
Magas kalóriatartalom: A mákolaj gazdag kalóriában, és túlzott fogyasztása hozzájárulhat a túlsúlyhoz és az elhízáshoz, ha nem figyelünk az adagokra.
Omega-6 zsírsavak túlzott bevitel: A mákolaj sok omega-6 zsírsavat tartalmaz, ami akkor problémás, ha az omega-3 zsírsavak aránya nem megfelelő a táplálkozásban. Az omega-6 zsírsavak gyulladást fokozhatnak, mivel versenyeznek az omega-3 zsírsavakkal a testben.
Allergiák: Néhány ember allergiás lehet a mákra, és a mákolaj fogyasztása vagy a bőrre való felvitele allergiás reakciót okozhat.
Trigliceridszint: A magas kalóriatartalom miatt a mákolaj fogyasztása növelheti a vér trigliceridszintjét, ami növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Májkárosodás: Nagy mennyiségű mákolaj fogyasztása hosszú távon májkárosodást okozhat.
Gyomorpanaszok: Néhány ember emésztési problémákat tapasztalhat a mákolaj fogyasztása után, például gyomorégést vagy hasmenést.
Gyógyszerkölcsönhatások: A mákolaj bevitelét meg kell fontolni, ha bizonyos gyógyszereket szed az omega-3 zsírsavak miatt, mivel a mákolaj hatással lehet azokra a véralvadásgátlókra, amelyeket véralvadási problémákra szednek.