A málna is - akárcsak a piros gyümölcsök- rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaz. Erősíti az immunrendszert, és megelőzi a rákos megbetegedéseket.
Kiváló vértisztító, vérszegénység ellen is hatásos. Azt viszont kevesen tudják, hogy csillapítja a lázat. Mivel A-vitamint is tartalmaz, így javítja a látást is. Jelentős B1- és B2-vitamint is tartalmaz.
Rendkívül gazdag színanyagokban, flavonoidokban, növényi rostokban, gyümölcssavakban és cserzőanyagokban. Van benne pektin is, ami az emésztésben segít. De található a málnában vas, magnézium, kálium és kalcium is.
Azt lehet, nem sokan tudják, hogy antibiotikum-kúra után és másnaposság ellen is remek gyógyír. Segít helyreállítani a megterhelt emésztőrendszert és a károsodott bélflórát.
A málnából készíthetünk lekvárt, szörpöt, teát. Belekeverhetjük egy natúr joghurtba, ezáltal ízletes reggelit készíthetünk. Az aromáját süteményekbe sütve is megőrzi, de készíthetünk pohárkrémet is belőle. Ezenkívül felhasználhatjuk még zselék, levesek, öntetek készítéséhez is, sőt bármilyen csokis desszerthez, smoothie-hoz jól megy az aromája. Ha lefagyasztod, akkor akár egész télen élvezheted a málna nagyszerű ízét, mivel az aromáját képes megtartani.
Az is egy érdekesség, hogy a növény egyetlen része sem számít mérgezőnek. Van aki a friss leveleit és hajtásait salátának is fogyasztja. A levele szárítva nagyon jó gyógytea lehet. Nagyon jó lázcsillapító hatása van és izzasztó hatású italnak is lehet alkalmazni.
Érdemes frissen fogyasztani, mert így érvényesülnek legjobban a hatásai és vitamintartalma.