Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az epegörcs lehetséges okai, melyekre érdemes odafigyelni!

2024. 07. 04. 10:00:00 Hillvital.hu

 

Az epegörcs okai!

 

Epeköves roham, görcs, szinte mindig kiadósabb, zsírosabb étkezés után következik be.
 

Ez lényegében epehólyag- összehúzódás. Az epehólyagban keletkezett egy vagy több kő mindaddig az epehólyagban tartózkodik, amíg egy erősebb összehúzódás át nem préseli az epehólyagból a nyombélbe vezető epeútba. Ezen a keskeny csövön legtöbbször keresztülhalad a kő, de nem ékelődik be, nem okoz elzáródást. Az áthaladása viszont sokszor rendkívül heves, erős, szúró, görcsös fájdalommal, hányingerrel, hányással, rosszulléttel jár.
 

Hogyan előzhetjük meg?

Természetesen megfelelő táplálkozással. Kerüljük a zsíros ételeket! A zsiradék hatására ugyanis fájdalmas görcsök keletkeznek. Különösen a hevített zsiradékok váltanak ki erős epeköves rohamot, görcsöt, ezért is kerülendő a zsírban sütés, hevítés. Kevesebb olajat és zsírt használjunk a rántáshoz, kevesebb vajat kenjünk a kenyérre, a főzelékfélék, burgonya és húsok elkészítéséhez a zsírszegényebb módokat kell választani (párolás, főzés, alufóliában történő sütés). Sokszor a csokoládé és a vajas krémes sütemény is görcsöt okozhat.
 

A tojás fehérjéje nem kerülendő, de a sárgája csak mérsékelt mennyiségben és szintén zsírszegényen készítve javasolt. A cukor nem okoz epehólyag- összehúzódást, de nem árt csökkenteni a mennyiségét, mert kedvezőtlenül befolyásolja az epe összetételét. A nyers gyümölcsök, a gyümölcsök héja, a nyers uborka, a paradicsom és a zöldpaprika, illetve a gyümölcsök és zöldségfélék nem okoznak epeköves rohamot. De pl. az uborkasaláta tejföllel készítve, a tejföl zsírtartalma miatt már igen. A zöldség- és főzelékfélékben, a burgonyában, rizsben, tésztafélékben, kenyérben, tehát a lisztből készült termékekben levő keményítő sem okoz epés jellegű panaszokat, bár itt is sok minden függhet az elkészítéstől (nem javasolt pl. a zsírban sütött burgonya).
 


Fűszerek terén csak a túlzásoktól kell tartózkodni, az erős fűszerek (torma, mustár, chili) mennyiségét csökkenteni kell, de jobb elhagyni őket. A kávé és a tea megengedhető panaszmentes időszakban. Az alkohol, különösen a puffasztó hatású sör azonban nem ajánlott. Szódavíz és az erősen szénsavas ásványvizek is fokozzák a panaszokat.

 

 

Milyen ételek okoznak epegörcsöt?

Nagyon zsíros ételek, például sertéshús, sült ételek, zsíros sajtok és sütemények fogyasztása stimulálhatja az epehólyag összehúzódását, ami kiválthatja az epegörcsöt. A magas kakaótartalmú csokoládéban lévő zsír és koffein stimulálhatja az epehólyagot és epeürítést. Ezek az ételek természetes összehúzó hatással lehetnek az epehólyagra, ami az epegörcs kialakulásához vezethet. A túlzottan csípős és erős fűszerek, például a chili vagy a paprika, szintén stimulálhatják az epehólyagot. Továbbá epegörcs kávé és más koffeintartalmú italok túlzott fogyasztásával is kialakulhat.
 

 

Mit tegyek ha epegörcsöm van?

Amint észreveszi az epegörcs tüneteit, forduljon orvoshoz. Az orvos képes lesz diagnosztizálni és kezelni az epegörcsöt. Ha epegörcs tüneteit észleli, ne fogyasszon ételt. Az étel stimulálhatja az epehólyag összehúzódását és súlyosbíthatja a fájdalmat. Ha lehetséges, feküdjön le és pihenjen. A nyugalom segíthet enyhíteni a fájdalmat. Fogyasszon elegendő mennyiségű folyadékot, különösen vizet. Az elegendő hidratáltság fontos az egészség szempontjából. Az epegörcs kezelése házilag csak ideiglenes megoldás, éppen ezért mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. Az éjszakai epegörcs az epehólyagban lévő epekövek okozta akut epehólyaggyulladás vagy az epehólyag összehúzódásának erősítése miatt kialakuló fájdalmas állapot, amely éjszaka jelentkezik vagy súlyosbodik. Az éjszakai epegörcs okai általában kapcsolódnak az epehólyag és az epevezetékben lévő kövekhez, amelyek az epe kiáramlását blokkolhatják és az epehólyag falát irritálhatják.

 

A karácsonyi ünnepek alatt tartózkodjunk a zsíros, nehéz ételek mértéktelen fogyasztásától!

Az epegörcs lehetséges okai

 

Az uborka és epe kapcsolata

Az uborka epe kapcsolata több szempontból is érdekes lehet.

 

Epeproblémák és uborka fogyasztása:

Az epehólyag problémái, például az epekövek, okozhatnak kellemetlen tüneteket, mint például hasi fájdalom, puffadás és hányinger. Bár az uborka általában jótékony hatású az emésztésre, egyes esetekben, különösen ha nyersen fogyasztják nagy mennyiségben, okozhat puffadást és diszkomfortot bizonyos egyéneknél. Ha valakinek epehólyag problémái vannak, érdemes óvatosan fogyasztania az uborkát, és megfigyelnie, hogyan reagál rá a szervezete.

Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Betegségek