Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Medvehagyma vagy gyöngyvirág?

2022. 02. 27. 11:00:00 hillvital.hu

Rendkívül fontos tehát a kellő odafigyelés, mert a medvehagyma levelei nagyon hasonlítanak a mérgező gyöngyvirágéhoz.

Mind a két növény árnyékkedvelő, ezért főként bükkösök, tölgyesek aljnövényzetét alkotják, de ma már termesztik is őket.
 

Hogyan tudjuk megkülönböztetni?
 

A medvehagyma kb. 20-25 centiméter, levelei fokhagymaillatúak. Ha nem érezzük biztosan, a módszer a következő: fogjuk a leveleket az ujjaink közé, dörzsöljük, majd szagoljuk meg. Egyértelműen fogjuk érezni a fokhagyma szagát. A medvehagyma levelei 3-4 cm szélesek, ívesen visszahajlanak, hosszúkásak, és a végén kihegyesednek. A gyöngyvirág levelei is ívesen visszahajlanak, de jóval szélesebbek, kb. 6-8 cm-esek. Különbség az is, hogy a gyöngyvirág levelei szagtalanok és fényesek.
 

A legkönnyebben virágzásuk idején tudjuk megkülönböztetni a kettőt egymástól. A medvehagyma virágzata a szár csúcsán fejlődik, és kis, fehér, csillag alakú virágokból áll, melyek szintén fokhagymaszagúak. Ezzel szemben a gyöngyvirág virágai a virágszáron nőnek egymás fölött, harang alakúak, az illatát pedig ismerjük, rendkívül kellemes. Egy másik mód a megkülönböztetésre, ha egyet kihúzunk a földből. A medvehagymának hagymája van, a gyöngyvirágnak tarackjai vannak.
 

Ha mi magunk szedjük, és bizonytalanok vagyunk, inkább ne szedjük le. Ha a piacon vagy utcán vásárolunk medvehagymát, nyugodtan dörzsöljük meg, nem tudhatjuk biztosan, hogy az árus mennyire tájékozott. Már 2-3 levél elég ahhoz, hogy súlyos szívműködési zavar lépjen fel. Hatására lassú pulzus, hasmenés, hasi fájdalmak következhetnek be, ekkor azonnal orvoshoz kell fordulni!
 

Ha mégis gyöngyvirágot szedtünk, utána alaposan mossunk kezet!

A medvehagyma hatásai.