A medveszőlő egy igen különleges és számos jótékony tulajdonsággal rendelkező gyógynövény.
Rövid leírása:
A medveszőlő a hangafélék családjába tartozó kis termetű cserje. Levelei nagyjából 12-30 mm hosszúak és 4-14mm szélesek. Felül fényes, kopasz és sötétzöld, míg alul halványabb színű.
Virágai aprók, fehérek, rózsaszín csücsökkel. Alakjuk harangra vagy kancsóra emlékeztető. Virágzatából gömb alakú, borsónyi méretű piros gyümölcsök fejlődnek. Ezek aztán a medvék egyik kedvelt eledeléül szolgálnak, amint arról a magyar és latin nevek is tanúskodnak.
Felhasználása:
Elkészíteni vagy teaként vagy macerátumként lehet. Macerátumként áztatva, nem pedig forrázva készül.
Naponta maximum 3-4g apróra vágott levél fogyasztása javasolt.
Macerátum: 3g jól felaprított levelet 1,5 dl hideg vízzel öntsünk fel, majd lefedve hagyjuk állni 6-12 óráig. Fogyasztás előtt kissé melegítsük fel.
Medveszőlő tea: 3 g jól felaprított medveszőlő levelet öntsünk le 1,5 dl forrásban lévő vízzel, majd lefedve 10 percig hagyjuk állni.
A napi adag maximum 4 csésze, melyet legfeljebb 1 héten keresztül fogyaszthatunk. A tea hatását már 4-5 nap elteltével érezhetjük.
Az elkészítési módok közül inkább a macerátum, azaz az áztatás javallott. Forrázás esetén a levélben lévő cseranyagok nagy része kioldódik. Ennek köszönhetően pedig könnyedén irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját. Áztatásnál azonban sokkal kevesebb cseranyag oldódik ki, így kevésbé irritáló. Ráadásul a fő hatásokért felelős anyagok ebben az esetben is kioldódnak a levélből.
Ellenjavallat:
Orvosi utasítás nélkül 1 hétnél tovább ne alkalmazzuk!
A hosszú távon tartó alkalmazása nem ajánlott, ugyanis nagy mennyiségben mérgező hatása lehet.
12 éven aluli gyermekeknek, illetve terhes és szoptatós kismamáknak nem ajánlott a fogyasztása!