Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Megdöbbentő adatok a strokeról!

2021. 03. 29. 12:23:00 Sági Zsolt - HillVital

A stroke korai kezelésével csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.
 

Magyarországon évente 40-50 ezer stroke fordul elő. A stroke-ot elszenvedő betegek 12-18% -ka 30 napon belül meghal. Megdöbbentő, hogy az 55 évesnél fiatalabbak stroke miatti halálozása hazánkban a nőket tekintve négyszer, a férfiakat tekintve hatszor magasabb a nyugat- európai átlagnál.
 

A stroke akkor alakul ki, amikor valamely agyterület vérellátása olyan mértékben leromlik, hogy az ott lévő sejtek egy részének a pusztulásához vezet. Korai kezeléssel lehet csökkenteni lehet az agy károsodását.
 

A tünetek észlelésekor azonnal mentőt kell hívni, hiszen a kezelést 3 órán belül meg kell kezdeni, hogy eredményes legyen. Egy évvel a stroke után a betegek egyharmada már nem él, egyharmada maradvány tünetekkel, mások segítségével tud élni, egyharmada pedig vissza tud térni a munkába és mindennapi életét el tudja látni.
 

Stroke főbb tünetei:

 • Az arc, kar, vagy a láb általában egy oldalon fellépő hirtelen érzéketlensége, az egyik testfél zsibbadása, az egyik oldali végtagok gyengesége vagy bénulása.
   
 • Hirtelen kialakuló beszédértési, szótalálási vagy hangképzési zavar
   
 • Hirtelen elhomályosuló látás, kettős látás, vagy látásélesség gyors csökkenése.
   
 • Hirtelen kialakuló szédülés, egyensúlyvesztés, mozgási zavarok.
   
 • Minden előzmény nélküli, szokatlan jellegű erős fejfájás, melyhez nyaki merevség, arcfájdalom, a szemek között megjelenő fájdalom, hányás és tudatzavar társulhat
   
 • Zavartság, memóriazavar, a térbeli tájékozódás, illetve az érzékelés zavara.
   

A stroke kialakulására befolyásolható tényező lehet a magas vérnyomás, a dohányzás, az alkoholizmus, a cukorbetegség, az emelkedett vérzsírszint, az elhízás és a mozgásszegény életmód. Figyeljünk oda az egészséges életmódra, mert az egészséges életmóddal nagyon sok betegségtől megóvhatjuk magunkat, például a stroke- tól! 
 

A stroke bizonyos rizikófaktorait, mint például a családban előforduló stroke, vagy az életkor, nem lehet kezelni. 
 

Adatok a strokeról.