Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

9 jel, ami arra utal, hogy valami nem stimmel a vesénkkel

2023. 05. 19. 09:03:00 Egresi Attila - HillVital

 

A mellékvese fáradtság a túlterheltség miatt alakul ki, amely hormonális egyensúlyhiányt és alacsony kortizol szintet eredményez. A mellékvese felelős a nemi hormonok és a kortizol (a stressz hormon) termeléséért. Ezek a hormonok irányítják pajzsmirigyünk működését, stressz válaszunkat, libidóinkat és az anyagcserénket. Ha funkciója károsodik, sok problémával kell szembenéznünk.
 

 

A mellékvese fáradtság jellemző tünetei:
 

1.    Agyi köd (memória és koncentrációs zavarok, a gondolkodással, problémamegoldással kapcsolatos nehézségek)

2.    Álmatlanság

3.    Állandó fáradtság

4.    Alacsony libidó

5.    Hírtelen hízás

6.    Gyakori szorongás

7.    Emésztési problémák

8.    Depresszió vagy közeli állapot

9.    Cukor vagy só utáni sóvárgás

 

Mi okozza a mellékvesék kimerülését?

Első és legfontosabb oka lehet a nem megfelelő stresszkezelés, a túlhajszolt életmód, állandó sietség, olyan dolgok, amelyek váratlanul érnek minket és nagy megütközést jelentenek a számunkra. A szervezet ilyenkor megnöveli a teljesítőképességet, hogy mihamarabb megoldást találhassunk, ezzel nincs is probléma mindaddig, amíg ez hosszabb ideig el nem húzódik. Összefoglalva, a lelki vagy fizikai stressz okozza a mirigy kimerülését.
 

Vizsgálatok és kezelés

A felsorolt panaszok esetén érdemes laborvizsgálatot végeztetni. Fontos hangsúlyozni, hogy a laborérték önmagában kevés a diagnózishoz, azt mindig a beteg panaszaival, tüneteivel összhangban kell értelmezni. A kortizol értéke napszakonként is eltérő, hajnalban-kora reggel a legmagasabb, éjfél körül a legalacsonyabb. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a tüneteket az alacsony kortizolszint okozta, a hiányzó hormon adásával van lehetőség kezelésre.

 

B és C vitamin hiánya hatással lehet a mellékvesék állapotára, érdemes pótolni természetesen, vagy étrendkiegészítővel. 

A hormonális egyensúly, többek között a pajzsmirigy alulmüködés, befolyásolhatja a mellékvesék megfelelő működését. Pajzsmirigyre újdonságunkat itt találod.