A zöld színű növényekben nagy mennyiségű klorofill található, s ennek köszönhetően nagyon nagy szerepe van az emberi szervezet méregtelenítésében és lúgosításában.
A zöld növények a legjobb lúgosító ételek közé tartoznak. Ezenkívül értékes tápanyaggal töltik fel a szervezetet: könnyen felszívódó vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rosttal, aminosavakkal, enzimekkel, amelyek segítenek semlegesíteni a vérben és a szövetekben lévő savakat.
A klorofill kitágítja a véredényeket, így pozitív hatást fejt ki a vérnyomásra és a szívbetegségekre, mivel javul a vérkeringés és a sejtek vérellátása.
A klorofill segíti a vér sejtjeit, hogy ellássák oxigénnel a test minden részét. Mivel oxigénnel dúsítja a vért, ezáltal javul a sejtek oxigénellátása, így a gyulladások megszüntetésében is komoly szerepe van. Így például segít a középfül fertőzéseinek és gyulladásainak esetén, de más gyulladásos vagy fertőző betegségek esetében is hatékony, továbbá gyulladásos bőrbetegségek, hüvelygyulladás és a méhnyak fertőzései esetén is javasoltak a zöld növények.
Fogyaszthatunk klorofilltartalmú étrend-kiegészítőket, de a legjobb, ha a zöld növényeket, leveleket frissen, zöld turmixok formájában visszük be a szervezetbe.